SBS-baas Georgette Schlick heeft genoeg van tv-kopieën

SBS-baas Georgette Schlick heeft genoeg van de tv-kopieën die op haar tv-zenders te zien zijn. Ze maakt er korte metten mee. Dat vertelde de tv-baas tijdens een interne bijeenkomst, tekent Volkskrant.nl op. Toch is bij SBS 6 nu De Schat van De Oranje te zien, dat erg lijkt op Expeditie Robinson. “Dat klopt, met dat programma ben ik ook niet blij“, zegt ze. “Na komende zomer zijn we er klaar voor. ‘Geef ons nog anderhalf jaar en dan kijkt u weer massaal. Geloof me, u gaat dat zien!“

Door de vorige eigenaar van SBS – vorig jaar namen Sanoma en John de Mol de tent over – is het misgegaan, stelt Schlick. ‘Twee, drie jaar lang is er door de vorige eigenaar niets geïnvesteerd. Op geen enkel vlak. Daarbij zonden we veel te veel kopieën uit, variaties op de originele programma’s die elders waren te zien.”

John de Mol haalt diverse Talpa-shows die bij RTL te zien waren naar SBS, zoals Wat Schat Je met Jeroen van der Boom, maar daar zit Schlick niet op te wachten. “Nee, dat gaat hem niet worden. Met programma’s van andere zenders bouw je namelijk totaal geen eigen identiteit op. En dat is wat we nu echt willen, een eigen identiteit opbouwen.”

Prins Zoekt Vrouw? Zo fout!

Bovendien werden programma’s te veel uitgesmeerd. “En wat dachten jullie van Popstars? Hebben we eindelijk een hit, dan smeren we het uit ook! Doen we niet 24, maar 32 afleveringen. U bent massaal afgehaakt? Nou, ik ook. En wat dacht je van Prins Zoekt Vrouw? Zo fout, een ver-van-mijn-bed-show. Dat wil Anja uit Slotervaart niet.”

Schlick zet stevig in op profileren, want ‘identity is key’. We gaan onze merken nog beter neerzetten en gedisciplineerder programmeren. Dus als we zeggen dat een bepaalde film om half 9 begint, dan begint ie ook om half 9. Want wat doet Anja uit Slotervaart als dat niet zo is? Zap!”

Perspresentatie

Welke programma’s het tij moeten gaan keren, houdt Schlick nog even geheim. “Daar zeggen we nog niets over. In november zullen we tijdens een grote bijeenkomst het nieuwe SBS presenteren. Pas dan staan we er echt.”

“Iedereen is stikongeduldig, maar geef mij nog anderhalf jaar en dan zijn we er weer. Daar mag u mij aan houden.“