China: Apple bezit naam iPad niet

Een Chinese overheidsfunctionaris mengt zich in Apple's geschil over de merknaam 'iPad' voor China. De 'vice-minister' stelt dat het Amerikaanse bedrijf de naam van zijn populaire product niet bezit.

Gallery
De nieuwe iPad (foto's)
.
Apple is in China verwikkeld in een juridische strijd met het Chinese bedrijf Proview, dat eigendom van die merknaam claimt. De 'iPad' van dat failliete bedrijf is een alles-in-één internetcomputer, die veel weg heeft van Apple's oude iMac G3. Via een dochteronderneming is de merknaam in 2009 wel verkocht aan Apple, maar de moederorganisatie stelt dat die verkoop niet valide is.

Weer punt voor Proview?
Terwijl de rechtszaken hierover lopen, en Proview al wel een eerste overwinning heeft geboekt, laat de Chinese overheid zich uit over deze kwestie. Apple bezit die merknaam niet, aldus 'vice-minister' Fu Shuangjian van markttoezichthouder SAIC (de State Administration for Industry and Commerce, dat direct onder de Chinese overheid valt).

De SAIC voert een onderzoek uit naar het merknaamconflict tussen Apple en het failliete Proview. Volgens Chinese wetten voor handelsmerken is Proview nog altijd de eigenaar van de rechten op het merk iPad, zegt de overheidsfunctionaris. Deze uitspraak kan een signaal zijn dat de landelijke regering het opneemt voor het lokale bedrijf, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

Schikkingsgesprekken
Een hoger beroepshof in China moet zich nog uitspreken over de zaak. Die rechtbank heeft de twee strijdende partijen opgeroepen om een schikking te bewerkstelligen. Volgens Proview lopen er nu gesprekken. De SAIC zal na het oordeel van dat hof handelend optreden in deze zaak.