Oostenrijk: Hit FM wordt 88 6 Der Musiksender


De regionale radiozender Hit FM in Neder-Oostenrijk en Burgenland wijzigt half mei zijn naam in 88 6 Der Musiksender. Het station krijgt hierdoor dezelfde naam als zusterstation 88 6 in Wenen. Volgens de Moira Groep, eigenaar van beide zenders, kan er op deze manier veel geld bespaard worden op marketing. Daarnaast zou 88 6 al een sterk merk zijn in Neder-Oostenrijk.

Momenteel is Hit FM via 18 FM-frequenties in grote delen van Neder-Oostenrijk en Burgenland via de ether te ontvangen. In Wenen, tussen Neder-Oostenrijk en Burgenland, is Hit FM echter niet te ontvangen. Wel bezit de Duitse Moira Groep hier het radiostation 88 6 Der Musiksender.


Moira wil beide radiostations nu beter laten samenwerken en met één sterk merk naar buiten treden. Daarom wijzigt Hit FM vanaf half mei zijn naam in 88 6 Der Musiksender. Ook wordt het muziekformat van de twee zenders gelijkgetrokken.


Wel blijven er twee edities qua programmering. Via de frequentie in Wenen zijn er overdag andere programma’s te horen dan via de frequenties in Neder-Oostenrijk en Burgenland.


Het is opvallend dat juist Hit FM zijn naam wijzigt in 88 6, terwijl geen enkele van de FM-frequenties in Neder-Oostenrijk en Burgenland uitzendt op 88.6 FM. Alleen in Wenen zendt 88 6, geheel logisch, uit op 88.6 FM. Volgens Moira is echter gekozen voor 88 6 als naam, omdat dit al een sterk merk is in zowel Wenen als Neder-Oostenrijk. Volgens de laatste luistercijfers scoort 88 6 in Neder-Oostenrijk, ondanks de geringe dekking, een marktaandeel van 5% in de doelgroep 14 tot 49 jaar.


Hit FM ontstond in november 2001 door het samengaan van de lokale zenders PL1 in St. Pölten en Radio W4 in het Waldviertel. In 2002 werden ook Digi Hitradio in het Mostviertel en Antenne 4 in Burgenland toegevoegd. In 2007 werd ook Party FM in Wiener Neustadt opgeslokt. Aanvankelijk hanteerde Hit FM een CHR (Top 40) format. Een paar jaar geleden werd dit geleidelijk gewijzigd in Adult Contemporary.


88 6 startte 1998 in Wenen onder de naam 88 6 Live. Later werd de naam gewijzigd in 88 6 Der Supermix. Het station draaide overwegend pophits van de jaren ’80 en ’90. In 2005 kwam 88 6 in het nieuws vanwege muiterij onder het personeel. Het bleek echter om een publiciteitsstunt te gaan om het nieuwe format onder het aandacht te brengen. Onder het mom van ‘Wir spielen was wir wollen’ draait het station pop-rockhits van de afgelopen 40 jaar, afgewisseld met hits van nu. [RS/Radio.NL]