URL-inkorter Bit.ly komt met zoekdienst

URL-inkorter Bit.ly krijgt binnen een maand een nieuwe versie, waarbij de startup de 'huidige problemen met zoeken op het web' wil oplossen.

Dat zei chief scientist Hilary Mason van Bit.ly donderdag tijdens The Next Web-conferentie in Amsterdam. Details over de nieuwe zoekdienst gaf Mason nog niet, maar de dienst is volgens haar te zien als alternatief voor zoekmachines als Google. "Huidige zoekmachines voldoen niet meer aan onze gestegen verwachtingen", aldus Mason.

Volgens Mason zijn zoekmachines nu nog beperkt door de vragen die we aan ze kunnen stellen, maar in de toekomst moet de informatie rond jouw interesses jou vinden in plaats van andersom.

Data-analyse
Bit.ly werkt daarnaast ook aan nieuwe diensten op het gebied van data-analyse, waarbij de startup ontleedt wat we het meest delen, op basis van de miljoenen links die dagelijks met de site worden ingekort. Bit.ly ziet 80 miljoen 'stukjes content' per dag voorbijkomen en meet 300 miljoen kliks op deze links. Met behulp van data-analyse claimt Bit.ly ook te kunnen voorspellen welke content veel zal worden gedeeld op social media. Drie procent van alle kliks vorig jaar ging bijvoorbeeld naar informatie over beroemdheden.