Derde publieke tv-zender Vlaanderen heet OP 12
De derde Vlaamse publieke zender, die in het leven is geroepen om kindernet Ketnet een eigen kanaal te geven, krijgt ‘s avonds de naam OP 12. Dat heeft omroepbedrijf VRT vrijdag laten weten. Ketnet verhuist, zodat het tweede kanaal Canvas meer uitzendruimte krijgt. Niet langer onderbroken door sport of andere programma’s, zal Ketnet elke dag uitzenden tot acht uur ‘s avonds. Daarna wordt de zender omgedoopt tot OP 12, dat slechts af en toe programma’s zal gaan uitzenden.

Op 1 mei is Ketnet te zien op het nieuwe kanaal en tot en met 14 mei gaat de zender na acht uur op zwart. Op die dag begint OP 12, dat door de VRT ‘pop-up-tv’ genoemd wordt. Dit jaar zullen er een paar avonden programma’s te zien zijn.

Op OP 12 zal dit jaar worden geëxperimenteerd met tv voor jongeren en voor expats. Ook zullen er sportwedstrijden of evenementen te zien zijn, waarvoor geen plek is op Eén of Canvas. In het najaar van 2013 volgt er een volledig aanbod op OP 12.

Ketnet/OP 12, het derde kanaal, is voor de meeste Vlaamse kijkers terug te vinden op kanaalnummer 12. In Nederland nemen alle grote kabelmaatschappijen, behalve Tele2, de zender op in het digitale basispakket.