Olympische Spelen app Samsung valt verkeerd

Met het oog op de komende Olympische Spelen heeft Samsung een – op het eerste gezicht – leuke Facebook-app ontwikkeld. Met deze Samsung Olympic Genome Project app kan iedereen erachter komen hoe ver hij of zij ‘verwijderd’ is van Olympische grootheden als bijvoorbeeld zwemmer Mark Spitz.

De Facebook-app zorgt ervoor dat je een soort stamboom krijgt te zien. In deze stamboom kun je zien op welke manier jij verwant bent aan een Olympisch sporter. De app werkt volgens de Six degrees of seperation-theorie. Deze theorie gaat ervan uit dat iedereen op de wereld met een maximum van 5 schakels met elkaar verbonden is. Heeft jouw buurman bijvoorbeeld weleens de hand geschud van iemand die de Koningin heeft mogen begroeten, dan ben je drie schakels van Hare verwijderd.

Rechtszaak

Maar de app van Samsung is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. 18 Olympische sporters (waaronder zwemmer Mark Spitz, schoonspringer Greg Louganis en atlete Jackie Joyner-Kersee) zijn het niet eens met de app van Samsung en hebben een rechtszaak aangespannen.

Advocaat

Samsung gebruikt namelijk foto’s en gegevens van meer dan 10.000 Olympische sporters – maar doet dan zonder toestemming. Volgens de advocaat van de sporters is het niet goed om de namen van de sporters aan het merk Samsung te linken zonder overeenkomst. “Het wordt voor de sporters lastig om een samenwerking met een ander merk aan te gaan nu de sporters bij Samsung zien zijn.”

Of de app uiteindelijk uit de lucht wordt gehaald, is op moment van schrijven nog niet bekend gemaakt.