VRT Ketnet duikt ook op Astra1 satelliet op

Het nieuwe Vlaamse publieke tv-kanaal Ketnet start op 1 mei officieel met uitzenden. Via de Astra3-satelliet zijn de testuitzendingen van Ketnet al enige dagen te bekijken. Ketnet is echter ook op de Astra1-satelliet opgedoken.

De satellietverspreiding van Ketnet wordt door tv-aanbieders TV Vlaanderen en CanalDigitaal gebruikt om het zenderaanbod aan te vullen. Bij TV Vlaanderen komt VRT Ketnet in het goedkoopste instapabonnement. Bij CanalDigitaal maakt het nieuwe tv-kanaal onderdeel van het familiepakket uit.
Op Astra1 in MPEG2
Beide tv-aanbieders kondigden in de afgelopen weken aan Ketnet in MPEG4 op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost aan te gaan bieden. Daar is Ketnet ook sinds enkele dagen te ontvangen en te bekijken voor abonnees van TV Vlaanderen en CanalDigitaal. Men dient dan wel in het bezit van een HD-satellietontvanger te zijn omdat alleen dit soort ontvangers met MPEG4 uitgezonden signalen kan omgaan. Nu is echter Ketnet plotseling ook in MPEG2 op de Astra1-satelliet op 19,2 graden opgedoken. Hierdoor kunnen abonnees met een oudere digitale satellietontvanger Ketnet ook ontvangen. Het is op dit moment nog onbekend of dit een blijvende situatie is. Ketnet in MPEG2 is op de Astra1-satelliet via de frequentie 12.722 GHz H - 22000 - 5/6 te ontvangen.

Kritiek Belgische consumentenorganisatie
De onverwachte – en mogelijk tijdelijke – komst van Ketnet op de Astra1-satelliet komt nadat de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop openbaar forse kritiek op TV Vlaanderen had geleverd. Test Aankoop betichtte TV Vlaanderen de komst van het VRT tv-kanaal Ketnet te gebruiken om abonnees nieuwe ontvangstapparatuur te laten kopen en hierbij alleen uit te gaan van eigen commerciële belangen.

Opvallende fout van Test Aankoop
In de onderbouwing van haar standpunt maakte Test Aankoop overigens een opvallende fout die je niet van een consumentenorganisatie verwacht. Eén van de Test Aankoop kritiekpunten is namelijk dat TV Vlaanderen een voor de consument te dure HD-satellietontvanger als vervanging van de oude satellietontvanger naar voren schuift. En hier slaat de organisatie de plank finaal mis. TV Vlaanderen vraagt voor een HD-satellietontvanger met ingebouwde gecertificeerde Mediaguard 3 kaartlezer een bedrag van 99 euro. Te duur is het oordeel van Test Aankoop, want in omringende landen is een soortgelijke HD-satellietontvanger al voor 60 euro te koop. De consumentenorganisatie gaat bij deze prijsstelling echter wel uit van een FTA HD-satellietontvanger zonder kaartlezer die niet voor ontvangst van het TV Vlaanderen zenderpakket te gebruiken is.