Eerste delen zendmast Hoogersmilde geplaatst

Een speciale Zwitserse helikopter heeft dinsdagmiddag de eerste delen van de zendmast in het Drentse Hoogersmilde geplaatst. Dat meldt een woordvoerder van eigenaar Novec. De 294 meter hoge mast stortte in juli in na een brand. De nieuwe mast moet negen meter hoger worden.

De helikopter heeft drie van de in totaal 52 mastdelen geplaatst. "We hopen er in de loop van de dag nog wat meer te plaatsen", licht de zegsvrouw toe. Als het weer meezit kan de mast aan het einde van de maand op hoogte zijn. In augustus moet de mast, die ruim driehonderd meter hoog wordt, weer operationeel zijn.


Om de herbouw zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen wordt gelijktijdig gebouwd, worden antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd. Het gebied rondom de mast is afgesloten in verband met de veiligheid.


Na het instorten van de zendmast vorig jaar werd een noodmast geplaatst in Assen. Daardoor kwam een einde aan grote ontvangstproblemen van radio- en televisiezenders in het noorden van Nederland na de brand. Foto's worden binnenkort gepubliceerd.[Novum/Radio.NL]