Minst bekeken Koninginnedag sinds 2007

Het bezoek van koningin Beatrix en haar familie aan Rhenen en Veenendaal ter gelegenheid van Koninginnedag 2012 trok maandag 1,641 miljoen kijkers naar Nederland 1. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het live verslag van de koninklijke activiteiten tijdens Koninginnedag is minder in trek dan in voorgaande jaren. In de afgelopen tien jaar trok alleen de editie van 2007 in Noord-Brabant minder kijkers. Die uitzending noteerde bijna 1,6 miljoen kijkers.

Vorig jaar trok het bezoek aan de Limburgse plaatsen Thorn en Weert nog twee miljoen kijkers. Het jaar daarvoor was sprake van een kijkcijferpiek, toen het bezoek aan Zeeland goed was voor 2,6 miljoen kijkers. De editie van 2009, het jaar van het Koninginnedagdrama in Apeldoorn, was goed voor bijna 2,5 miljoen kijkers.

Het live verslag van Koninginnedag was maandag het derde meest bekeken programma van de dag. Alleen het Achtuurjournaal (2,2 miljoen kijkers) en Spoorloos (2 miljoen) wisten een groter kijkerspubliek te boeien.

RTL 4 kwam tot scoren met CSI New York (1,1 miljoen) en SBS 6 deed 506.000 kijkers met de film Harry Potter and the Goblet of Fire.