Google Translate vertaalt Gmails

Google integreert zijn vertaalmachine Google Translate in Gmail. Binnenkomende e-mails zijn automatisch te vertalen, nu ook in het Nederlands.

Google rolt zijn vertaalfunctie de komende dagen uit naar alle Gmail-gebruikers. De integratie komt een kleine drie jaar na de introductie van de vertaaloptie via Google Labs. Vanwege de aanhoudende populariteit in Labs heeft Google nu besloten de dienst te integreren, kondigt productmanager Jeff Chin aan op het Gmail Teamblog. Dit in tegenstelling tot veel andere geteste functies, die juist zijn geschrapt bij een van de diverse schoonmaakrondes van Google.

Met gebreken
Google Translate werk op basis van statistische vertaalsoftware en kent daardoor zijn gebreken. Ondanks de kritiek op de pijnpunten van de vertaaloptie, blijkt de vertaaloptie nu zo populair dat het een volwaardig lid van de Google-familie is geworden. Door de jaren heen zijn de beschikbare talen voor de computervertaling enorm uitgebouwd. In 2011 heeft de internetreus ook spraakinvoer ge´ntroduceerd.

Naast Translate zijn er nog twee kleine Labs-functies toegevoegd aan Google's gratis mailservice. De ene is het gemakkelijker blokkeren van ongewenste e-mailconversaties. Doorlopende gesprekken krijgen een 'mute'-functie, die Google op zijn supportsite uitlegt.

Tabbladtitel
De andere nieuwe functie is een kleine aanpassing in de tekst die wordt weergegeven als tabbladtitel in de browser. In plaats van eerst 'Gmail' en dan het aantal ongelezen berichten plus de gebruikersnaam, wordt nu eerst het aantal ongelezen mails genoemd. Dit geeft gebruikers meer overzicht, vooral bij meerdere openstaande tabbladen.