Mozilla schrapt spionerende add-on Firefox

Mozilla biedt sinds vandaag weer een oudere versie van de add-on ShowIP aan. Een recente update van de extensie stuurde stiekem gebruikersgegevens zoals het ip-adres en server door naar een server.

De bedoeling van de software is dat gebruikers zien welk ip-adres sites gebruiken. Na een update in april stuurde deze add-on gebruikersinformatie door naar een website van een Duits marketingbedrijf.

Een lezer van het weblog Naked Security van beveiligingsbedrijf Sophos ontdekte dit en maakt meteen een melding bij Google Code over het gedrag van de add-on. Nadat de lezer geen reactie ontving, trok hij aan de bel bij Sophos.

Mozilla verwijdert update
Mozilla heeft vandaag stilletjes de update verwijderd. Het bedrijf biedt nu een vroegere versie van de add-on aan voor Firefox-gebruikers. In een reactie aan Webwereld laat Mozilla weten contact te hebben opgenomen met de ontwikkelaar van ShowIP. "De betreffende versie is verwijderd van onze website tijdens het verdere onderzoek", aldus een woordvoerder.

Het is onduidelijk hoe deze add-on door de screening van het bedrijf is heengekomen. Op de site van Mozilla valt te lezen dat extensies voor publicatie worden beoordeeld op veiligheid. Bij deze voorlopige beoordeling zou worden gekeken of de software beveiligingsfouten bevat.