BelgiŽ maakt overstap naar DVB-T2


Het Belgische digitale etherplatform wordt vanaf volgend jaar opgewaardeerd naar de vernieuwde DVB-T2 technologie. In het eerste kwartaal van 2013 start netwerkbeheerder Norkring met DVB-T2 uitzendingen.

Op dit moment maakt Norkring nog gebruik van de DVB-T technologie die ook in Nederland bij Digitenne gebruikt wordt. De overstap naar DVB-T2 zorgt erover dat de beperkt beschikbare bandbreedte zo efficiŽnt mogelijk wordt gebruikt. Elk land krijgt volgens internationale richtlijnen slechts enkele frequenties toegewezen die men voor digitale televisie mag gebruiken. Hierdoor een tv-aanbieder die van digitale ethertelevisie gebruik ten opzichte van concurrenten die van andere uitzendplatformen gebruik maken minder tv- en radiozenders doorgeven.

Meer bandbreedte met DVB-T2
Door gebruik te maken van de nieuwste uitzendtechnologie DVB-T2 gebruikt men de beschikbare bandbreedte efficiŽnter zodat men meer via dezelfde bandbreedte meer tv- en radiozenders kan uitzenden. Zodoende kan men ook HD-kanalen digitaal via de ether uitzenden. Steeds meer Europese landen maken Ė mede hierdoor Ė de overstap naar DVB-T2.


Telenet start met ethertelevisie
Norkring beheert in BelgiŽ digitale etherfrequenties die in Vlaanderen en Brussel te zien zijn. Naast de Vlaamse publieke omroep VRT heeft ook Telenet een licentie om commerciŽle televisie via de ether uit te zenden. De omschakeling naar DVB-T2 lijkt voor Telenet het startschot te worden om daadwerkelijk met een commercieel op consumenten gericht tv-aanbod via de ether te gaan komen. Telenet is echter karig met het verstrekken van informatie over dit nieuwe aanbod.


Nieuwe apparatuur noodzakelijk
Om DVB-T2 te kunnen ontvangen is nieuwe ontvangstapparatuur nodig. De nu gebruikte digitale decoders kunnen alleen DVB-T signalen ontvangen. Datzelfde geldt voor televisietoestellen met ingebouwde DVB-T tuner. Alleen de nieuwste tv-modellen van enkele fabrikanten zijn voorzien van een voor DVB-T2 geschikte tuner. Omdat in BelgiŽ er nog geen commercieel platform voor digitale ethertelevisie is kan men de omschakeling makkelijker maken dan in Nederland het geval is.


VRT pas later naar DVB-T2
De aankondiging van Norkring dat men het gehele netwerk naar DVB-T2 gaat opwaarderen betekent dat ook de etheruitzendingen van de VRT op termijn naar DVB-T2 zullen overschakelen. De verwachting is dat dit pas op een veel later moment gaat plaatsvinden. Eerst gaat Norkring de frequenties die voor commerciŽle televisie gebruikt worden naar DVB-T2 overplaatsen. Wanneer VRT daadwerkelijk DVB-T2 gaat gebruiken kan men alle tv-kanalen wel in tv-kanalen in HD-kwaliteit via de ether verspreiden. Ook kunnen VRT en Telenet na de omschakeling naar DVB-T2 de televisiekanalen die in SD worden uitgezonden met een betere beeldkwaliteit aanbieden.


Einde ontvangst VRT in Nederland bij DVB-T2
Vanaf het moment dat de VRT in DVB-T2 gaat uitzenden kunnen Nederlandse Digitenne-kijkers in het grensgebied met BelgiŽ niet meer naar de VRT-kanalen via Belgische uitzendmasten kijken. Alleen als men nieuwe ontvangstapparatuur aanschaft kan men wel blijven kijken. Dat is vooral van belang voor het nieuwe derde VRT tv-kanaal Ketnet. Deze wordt in Nederland niet via Digitenne aangeboden. In de grensstreek kan men wel naar Ketnet kijken via de Belgische etherfrequenties die de VRT via het Nordkring DVB-T netwerk gebruikt.