Nokia aangeklaagd voor fraude met Lumia-verkoop

Nokia's topmanagement is aangeklaagd voor het "misleiden van de markt" en misinformatie aan aandeelhouders over verkopen van de Lumia-telefoons. Die zouden het bedrijf redden, maar dat bleek onjuist.

Een boze aandeelhouder heeft Nokia en zijn topmanagers Stephen Elop en Timo Ihamuotila voor de rechter gedaagd. Volgens de aanklacht heeft Nokia bewust aandeelhouders misleid door het maken van valse verklaringen over de mogelijke financiŽle wederopstanding van het bedrijf door de sterke verkopen van de Lumia-smartphoneserie.

De aanklager is Robert Chmielinski, een aandeelhouder in Nokia. Hij wil een class actions suite starten, een zaak waarin andere aandeelhouders nog mee kunnen doen als benadeelden. Volgens Chmielinski heeft de overstap naar het Windows Phone-platform niet geleid tot het voorkomen van de sterke verslechtering van de positie van Nokia op de smartphonemarkt en dat heeft uiteindelijk geleid tot "significante economische verliezen" voor duizenden aandeelhouders van Nokia, schrijft The Next Web.

Resultaten alleen maar slechter
Nokia heeft in april gewaarschuwd dat de resultaten slechter waren dan verwacht, terwijl het een paar maanden daarvoor juist had gezegd tegen investeerders dat het de overgang naar het Windowsplatform de neergang van het bedrijf in de smartphonemarkt zou tegengaan. In de aanklacht wordt Nokia vervolgens verweten dat vlak na die winstwaarschuwing klanten die het vlaggenschip Lumia 900 hadden gekocht, per direct 100 dollar terug kregen vanwege gebreken aan het toestel, wat de smartphone feitelijk gratis maakte. Door die combinatie van factoren kelderde de koers van het aandeel binnen een dag met 16 procent. De Lumia-verkopen vielen ook nog eens tegen.

Chmielinski zegt nu dat de gedaagden "zowel het motief als de gelegenheid" hadden om fraude te plegen. "Zij hadden tevens kennis van de misleidende aard van de verklaringen die ze hadden opgesteld, of handelden in een roekeloze ontkenning van de werkelijke informatie die ze op dat moment hadden." Chmielinski vindt dan ook niet alleen fraude en misleiding bewezen, maar ook samenzwering met tot doel de markt te bedonderen.