Nieuwszender CNN in kijkersdip

Het gaat niet zo goed met de Amerikaanse nieuwszender CNN. De tv-zender zette zichzelf tijdens de eerste Golfoorlog begin jaren 90 wereldwijd op de kaart. In Amerika is men echter een nieuwszender in de marge geworden.

Vorige maand noteerde CNN in Amerika de slechtste kijkcijfers in tien jaar tijd. Dat zorgde voor niet alleen voor bezorgde maar vooral boze blikken bij eigenaar Time Warner. In de belangrijkste doelgroep van CNN zakte het dagelijkse bereik van CNN in geheel Amerika tot slechts 108.000. Het gehele dagelijkse bereik kwam niet hoger dan 367.000.

Nieuwszenders niet erg in trek
CNN is in Amerika geen uitzondering. Ook andere nieuwszenders verloren een flink aantal kijkers. Het verlies van CNN is met 22 procent is wel het hoogst. FOX News en MSNBC verloren beiden 9 procent kijkersaandeel. FOX News blijft wel de Amerikaanse nieuwsmarkt op televisie domineren.


Nederland en de rest van Europa
Het kijkersverlies van CNN concentreert zich vooral in Amerika. Maar ook in Nederland en de rest van Europa heeft CNN toch ook een deel van zijn leidinggevende status op internationaal nieuwsgebied verloren. Het heeft concurrentie van BBC World, Sky News, Euronews en Aljazeera International gekregen.