India's 35 dollar tablet sneuvelt voor de finish

De supergoedkope tablet die de Indiase overheid laat maken, gaat ten onder voor het op de markt is. Een onderaannemer n de overheid liggen dwars.

De Indiase onderaannemer Quad Electronic ligt in de clinch met tabletmaker DataWind, een Canadees bedrijf opgezet door ondernemers uit India. Quad claimt nog 1,12 miljoen dollar te krijgen, wat DataWind tegenspreekt. Hierdoor ligt de productie stil van de 35 dollar tablet, die inmiddels een prijskaartje van 45 dollar heeft gekregen.

Eisen plots aangepast
Ondertussen blijkt de Indiase overheid ineens de eisen voor de goedkope Aakash-tablet te hebben opgeschroefd. De nieuwe criteria komen volgens de New York Times neer op bestendigheid tegen ruw gebruik die normaliter geldt voor militaire elektronica.

De bedoelde tablet moet 4 inch aan regen kunnen doorstaan, stof en waterspatten aankunnen, van -10 graden Celsius tot +60 graden Celsius blijven werken en het moet schok- en trillingsbestendig zijn. Fabrikant DataWind zegt dat dit niet haalbaar is voor een apparaat dat tegelijkertijd z goedkoop moet zijn.

Verraad
De veeleisende overheidsklant is niet het enige wat de Aakash parten speelt. Tegelijk met de verhoogde eisen aan het Android 2.3-apparaat zelf speelt de onmin tussen de bedoelde fabrikanten. Naast een conflict over de financin speelt er mogelijk ook verraad. DataWind en Quad hebben volgens de New York Times hun samenwerking opgezegd.

Wat aan deze opbreking heeft bijgedragen, is de toenadering die Quad heeft gezocht met het Indiase technologie-instituut dat van de overheid de opdracht voor de tablet heeft gekregen. Volgens DataWind gaat Quad zelf een concurrerende tablet uitbrengen. Volgens Quad gaat het slechts om een 'memorandum van overeenstemming' dat niet voor een specifiek product is.

Het is volgens de voormalige onderaannemer een overeenkomst voor de levering van technische expertise voor producten, diensten en het creren van intellectueel eigendom. Ondertussen kampt DataWind volgens de Indiase editie van The Economic Times met leegloop van zijn toppersoneel.

CrunchPad
Deze zaak doet deels denken aan de langverwachte CrunchPad die ook net voor het uitkomen ten onder is gegaan. Die Linux-tablet bedacht door TechCrunch-blogger Michael Arrington stamt van vr de iPad. De blogger en tech-investeerder is door zijn toenmalige fabriekspartner in Singapore in de steek gelaten.

Productiebedrijf Fusion Garage is met het ontwerp aan de haal gegaan om het later als eigen tablet uit te brengen. Die zogeheten JooJoo-tablet is na een klein jaar ten onder gegaan, om als beloofde Android-tablet te herrijzen. Die belofte is nooit ingelost.