Oostenrijkse publieke omroep gestopt met Facebook


De Oostenrijkse publieke omroep ORF is afgelopen vrijdag gestopt met zijn activiteiten op Facebook. Vorige week oordeelde de Bundeskommunikationssenat dat social medium een illegale nevenactiviteit van de omroep is. Eerder bepaalde mediaregulator KommAustria al dat deze sites in strijd met de wet zijn. De ORF ging hier echter tegen in beroep.

De ORF had 39 sites op Facebook om radiostations en programma’s te promoten. Zo waren er sites voor onder meer Hitradio Ö3 (ruim 272.000 fans), FM4 (ruim 129.000 fans) en het tv-programma Willkommen Österreich (ruim 26.000 fans).


Eerder dit jaar werd de ORF door KommAustria op de vingers getikt voor zijn pagina’s op Facebook. Volgens artikel 4f van de mediawet is het de publieke omroep verboden ‘om actief te zijn op social networks, het linken hiernaar en andere samenwerkingen hiermee te hebben’. De omroep werd dan ook gesommeerd om de sites uit de lucht te halen.


De Oostenrijkse publieke omroep besloot echter in beroep te gaan tegen het besluit van KommAustria. Vorige week diende de zaak voor de Bundeskommunikationssenat, de hoogste mediaregulator van Oostenrijk. Deze oordeelde opnieuw dat de Facebookpagina’s van de ORF illegaal zijn.


Afgelopen vrijdag is de ORF gestopt met Facebook en Twitter. Medewerkers van de omroep mogen niets meer namens de omroep posten op het social network. Toch zijn de Facebookpagina’s van Hitradio Ö3 en FM4 nog altijd in de lucht. De omroep heeft de sites namelijk overgedragen aan een aantal fans. Deze zullen de sites van actuele informatie voorzien. Op deze manier hoopt de ORF onder het verbod uit te komen. Inmiddels bereidt de omroep een gang naar de rechter voor, om het verbod verder aan te vechten. [RS/Radio.NL]