Rabobank blokkeert als eerste pinpas buiten Europa

Rabobank is de eerste Nederlandse bank die alle pinpassen buiten Europa blokkeert om het risico om skimming te verkleinen. De magneetstrip blijft buiten Europa een kwetsbaarheid.

Klanten van de Rabobank die buiten Europa reizen moeten vanaf 1 juni vooraf de magneetstrip op hun pinpas activeren via internet. Vanaf die datum zal voor vrijwel alle klanten van de bank de strip automatisch gedeactiveerd worden om betaalfraude via skimming te voorkomen. Voor zakelijke klanten en mensen die de afgelopen twee jaar buiten Europa hebben gereisd, blijft de pas 'aan'.

Daarmee is Rabobank de eerste bank in Nederland die dit systeem, ook wel geoblocking genoemd, invoerd. Bij geoblocking verleent een bank geen autorisatie meer aan landen waar pinnen nog via de magneetstrip gebeurd. Binnen Europa werkt men inmiddels vrijwel overal met de EMV-chip, die minder fraudegevoelig blijkt. De schade van skimming bedroeg in 2011 volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in totaal 38,9 miljoen euro.

Systeem in BelgiŽ succes
In BelgiŽ werd op 17 januari 2011 het systeem waarbij magneetstrippen worden gedeactiveerd, het zogeheten geoblocking, massaal ingevoerd. Inmiddels doen daar 23 banken mee. Specialisten van het Landelijke Skimming Point (LSP) van de politie lieten Webwereld vorige maand weten geoblocking ook in Nederland graag te willen invoeren en wezen daarbij op het Belgische succes.

Betaalvereniging Nederland, het samenwerkingsverband van banken en betaalinstellingen, liet toen weten dat de gesprekken hierover gaande waren. De Rabobank is nu de eerste bank die overstapt op het Belgische model. De bank adviseert meteen al haar klanten die niet buiten Europa reizen om hun pinpas te deactiveren om het risico op misbruik te verkleinen.