NSA: hacken smartphones simpel en goedkoop

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA vindt dat smartphones onveilig zijn voor overheidsfunctionarissen. Het hacken van een mobiel apparaat is volgens de dienst eenvoudig uit te voeren en goedkoop.

De National Security Agency houdt al jaren het digitale luchtruim van de Amerikanen veilig. De komst van mobiele netwerken maakt dat werk er niet eenvoudiger op. "De mogelijkheid om hackers in de gaten te houden en te hinderen is kleiner in vergelijking met bedrade netwerken met vaste toegangspunten", schrijft de NSA in een onlangs verschenen veiligheidsanalyse.

Kinderlijk eenvoudig inbreken
Smartphones zijn voor de Amerikaanse overheid een groter risico dan vaste pc's omdat kwaadwillenden via het mobiele netwerk de apparaten kunnen hacken. Het is volgens de NSA kinderlijk eenvoudig in te breken op toestellen via het mobiele netwerk. Hackers zouden maar weinig technische kennis nodig hebben om zulke aanvallen uit te voeren.

"Het spoofen van een zendmast is goedkoop en wordt ondersteund met open source software als OpenBTS," schrijft de inlichtingendienst. Bovendien is het lastiger voor de overheidsinstantie om dit soort hacks in de gaten te houden en te volgen in vergelijking met vaste computersystemen.

Apps veilig ge´nstalleerd
Onbetrouwbare software is een minder groot risico, volgens de veiligheidsexperts. Hoewel er niet veel bij komt kijken om een malafide app te maken worden apps op een veiligere manier ge´nstalleerd dan op de pc het geval is door het gebruik van toestemmingen. "DIt soort aanvallen kan worden tegengegaan door alleen installatie via een veilige bron toe te staan."

"De hoofdingang van hackers om bij overheidsinformatie in te breken is de verouderde pc", aldus de inlichtingendienst. Mobiel apparaten vormen echter een bedreiging. "Via smartphones kunnen gemotiveerde tegenstanders doelgerichte cyberaanvallen uitvoeren tegen onze leiders", waarschuwt de NSA.

De Amerikaanse inlichtingendienst is al langer druk met de veiligheid van mobiele apparaten. Om gevoelige informatie te beschermen heeft de NSA zelfs een eigen Android-smartphone ontwikkeld, zodat overheidsfunctionarissen geheime informatie veilig kunnen uitwisselen.