Smartphone kwijt, data kwijt…

Ben jij je mobiel weleens ergens vergeten? Alleen bij Vodafone kwamen het afgelopen jaar al 55.000 meldingen binnen van mensen die hun toestel waren kwijtgeraakt door verlies of diefstal. Pech, maar vervelender is het nog dat toestel weg meestal betekent: al je data weg…

Met name jongeren blijken nogal slordig met hun mobieltjes om te gaan: een op de drie is z’n toestel weleens kwijtgeraakt. Van al die verloren toestellen vindt maar een kwart de weg terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Toch maken weinig mensen een kopie van de persoonlijke gegevens op hun mobiele telefoon, zoals een contactenlijst, sms-berichten, foto’s, video’s en kalenderafspraken. Online diensten en apps die het maken van een backup gemakkelijker maken, worden door slechts één op de tien Nederlanders gebruikt. Ruim veertig procent heeft zijn of haar mobiel niet beveiligd met een wachtwoord of een andere vorm van vergrendeling.Smartphone kwijt, data niet kwijt...

Vodafone komt daarom met een aantal tips. Dat er en passant een eigen app gepromoot wordt, is niet heel vervelend: de app is gratis en ook te gebruiken als je bij een andere provider zit.

1. Stel een niet voor de hand liggende code in voor het vergrendelscherm en een andere code voor je simkaart.

2. Maak een (online) kopie van je contacten. Bijvoorbeeld met de Vodafone Contacten Backup app. Deze app is voor iedereen gratis beschikbaar, ongeacht welke provider je gebruikt.

3. Kopieer geregeld de persoonlijke gegevens op je mobiele telefoon zoals foto’s en video’s naar je computer. Veel telefoonfabrikanten leveren hiervoor gratis softwareprogramma’s, zoals iTunes en Blackberry Media sync.

4. Gebruik apps zodat je je smartphone op afstand kunt terugvinden en eventueel je persoonlijke gegevens kunt wissen.

5. Als je je toestel kwijt bent, blokkeer je telefoonabonnement dan zo snel mogelijk bij je provider en doe aangifte bij de politie. Hiermee voorkom je hoge gebruikskosten.