802.11-2012 is de nieuwe officiŽle WiFi standaard

Standaardenorganisatie IEEE heeft de internationale standaard voor draadloos internet opnieuw vastgesteld. Naast functioneler moet het WiFi ook veiliger maken.

De officiŽle WiFi standaard 802.11-2012 is na vijf jaar vol ontwikkelingen opnieuw vastgesteld door de IEEE. De IEEE is een internationale non-profitorganisatie die is gericht op de totstandkoming van standaarden van elektronica en radiotechnieken. GeÔnteresseerden in de specificaties van de nieuwe standaard moeten ditmaal 5 dollar betalen voor het pdf-bestand.

Verzameling van aanpassingen
Net als in 2007 is de nieuwe standaard een verzameling van in de tussentijd aangepaste verbeteringen op het gebied van datasnelheid, veiligheid, Quality of Service (QoS) en overige nieuwe technologieŽn.

Wanneer netwerkapparaten op de markt komen voor de nieuwe geratificeerde standaard is nog even afwachten. Producenten van netwerkapparatuur en pc's leveren doorgaans wifi-elektronica op basis van voorlopige standaarden. In 2009 werd bijvoorbeeld de 802.11n nog benoemd als tussentijdse officiŽle standaard.

Tien wijzigingen toegepast
De aangepaste versie 802.11-2012 van de standaard is dus nu officieel en bevat tien wijzigingen vergeleken met die van 2007. Zo wordt er gebruik gemaakt van 3650 tot 3700 MHz-band frequenties. Een andere wijzigingen is die van 'fast-roam' die de "hand off" van verschillende netwerken verbeterd.

Daardoor kan de verbinding naadloos overgaan van van de ene naar de andere WiFi-antenne en/of -aanbieder. Deze technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat mobiele apparaten verbinding maken met WiFi-netwerken zonder handmatige authenticatie. Iets wat voor opschudding in het businessmodel van mobiele telco's kunnen zorgen.