Disney past touch-tech toe op alle objecten (video)

Onderzoekers van Disney Research hebben touch-technologie ontwikkeld die niet alleen schermen, maar alle objecten touch- en bewegingsgevoelig kan maken.

Het enterntainmentbedrijf werkt in zijn onderzoekslabs ook aan sensortechnologie, waaronder touch. Het onthult nu zijn systeem Touché wat veel genuanceerdere gebaren kan 'zien' en dat niet alleen toepasbaar is op schermen. Huidige 'capacitive' touch-technologie is in wezen binair: het kan alleen 'zien' of er een aanraking is of niet.

Nauwkeuriger en voor non-apparaten
Disney's verbetering van capacitive touch detecteert ook verschillende soorten aanrakingen: zoals grijpen, knijpen of wijzen. Touché gebruikt hiervoor meerdere frequenties om de touch van een gebruiker te bepalen. In de meest basale vorm kan Touché de bediening van smartphones en tablets verbeteren, schrijft techblog ExtremeTech.

Maar Disney heeft grootsere plannen. Deurklinken en tafels, maar ook armen en benen van mensen, en zelfs vloeistoffen zijn dan touch-gevoelig te maken voor de bediening van apparaten en systemen. Denk aan een badkuip die doorheeft wanneer je er in stapt, of wanneer je wegzakt in het water. Denk aan een smartphone die je kunt bedienen door bepaalde gebaren te maken, bijvoorbeeld door met je hand je andere arm aan te raken.

Al werkend prototype
Dit is geen toekomstmuziek: de Disney-onderzoekers hebben al een prototype gemaakt dat bestaat uit een klein stukje elektronica. Dat apparaatje wordt met één enkele draad aangesloten op bijvoorbeeld een deurklink of een tafel. Vervolgens kan dat object zien of en hoe een mens het aanraakt, en zelfs of er wel iemand aanwezig is.

Disney legt de onderliggende technologie van zijn Touché uit én showt diverse praktische toepassingen: