Nederlandse kabel door wetgeving open voor concurrentie


De Eerste Kamer heeft de nieuwe Telecomwet aangenomen. Naast netneutraliteit is het via wetgeving openbreken van Nederlandse kabelnetwerken het meest in het oog springend onderdeel van de Telecomwet.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe Telecomwet in Nederland van kracht wordt. Dat heeft te maken met de publicatie van de nieuwe Telecomwet in officiŽle organen. Mogelijk dat de nieuwe Telecomwet binnen enkele weken al van kracht wordt. Daarbij lijkt 1 juli de meest reŽle datum te zijn.

Initiatief van Martijn van Dam
Initiatiefnemer voor het openbreken van Nederlandse kabelnetwerken is PvdA-er Martijn van Dam. Deze moest bij zijn wetswijzing voorstel om de kabelnetwerken open te breken balanceren op een zijden draad. Dit heeft te maken met de juridische bezwaren die tegen het openbreken van kabelnetwerken vanuit de Europese Unie te verwachten zijn. Dat was ook de reden waarom voormalig regeringspartijen VVD en CDA de Tweede Kamer het afraadde om dit onderdeel in de nieuwe Telecomwet op te nemen. Later besloot minister Verhagen de gehele Telecomwet Ė inclusief dit onderdeel Ė in zijn geheel in de Eerste Kamer te verdedigen.


Niet alleen analoge kabel open
Opvallend is in de nieuwe Telecomwet is geregeld dat niet alleen het analoge gedeelte van kabelnetwerken voor concurrentie door derden wordt opengebroken. Een blije Martijn van Dam maakte via twitter bekend dat de nieuwe Telecomwet concurrentie op de kabel voor het basispakket mogelijk maakt. Wanneer een tv-aanbieder via analoge en digitale televisie doorgeeft geldt de concurrentie voor het analoge basispakket. Wanneer een kabelaar alleen digitale televisie doorgeeft dan voor geÔnteresseerde bedrijven dat men het digitale basispakket mag wederverkopen. Dit is in Nederland bijvoorbeeld bij Caiway het geval. Het openbreken van zowel de analoge als digitale tv-kabel was het streven van Martijn van Dam, maar die laat weten dat dit juridisch niet haalbaar was.


Tele2 stapt in gat kabelmarkt
Kabelbedrijven moeten het analoge tv-pakket nu voor geÔnteresseerde bedrijven beschikbaar stellen voor wederverkoop. Daarbij mogen zij voor het gebruik van het kabelnetwerk een marktconforme prijs doorberekenen. De exacte hoogte hiervan is op dit moment nog niet bekend. Daarnaast moeten geÔnteresseerde bedrijven zelf met tv-zenders gaan onderhandelen over distributiecontracten en daarbij behorende distributievergoeding. Tele2-directeur GŁnther Vogelpoel liet direct na het aannemen van de nieuwe Telecomwet weten dat Tele2 via de opengebroken kabelnetwerken het aanbieden van televisie gaat beginnen.