Almere wil een Smart City worden

Almere wil een Smart City worden. Philips, IBM, Cisco, Liander en Living PlanIT mogen ideeŽn aandragen voor twee proeftuinen voor veiligheid en sociale cohesie. Natuurlijk met behulp van veel ICT.

Philips, IBM, Cisco, Liander en Living PlanIT hebben begin deze maand een intentieverklaring voor samenwerking getekend met het Economic Development Board Almere. Er zijn twee wijken aangewezen voor potentiŽle 'smart society' projecten. Het verhogen van het gevoel van veiligheid in een gemeenschap met een sterke samenhorigheid staat centraal in Waterwijk, waar vooral veel ouderen wonen. In Homeruskwartier draait het meer om 'sociale cohesie'.

De plannen klinken ambitieus, maar ook nog tamelijk wazig. De visie Almere Smart Society omvat efficiŽnt stadsbeheer, innovatie en duurzame ontwikkeling van de stad door slimme verbindingen die, zo is de bedoeling, moeten leiden tot substantiŽle kostenreductie bij het beheer van de stad.

Intelligente digitale infrastructuur
Zo zal het stadsbeheer van de gemeente Almere worden ondersteund met een intelligente digitale infrastructuur voor het uitwisselen van informatie, diensten en toepassingen door alle gemeentelijke instanties en diensten. Hierbij kan worden gedacht aan informatie voor de openbare veiligheid, verkeer en mobiliteit, afvalbeheer en de coŲrdinatie na storingen, incidenten en calamiteiten in de stad.

De systemische aanpak moet ook leiden tot een open stedelijk ICT-platform voor nieuwe mogelijkheden in gebiedsontwikkelingen, bijvoorbeeld in Almere Centrum Weerwater en Almere Oosterwold. Vooral om woningen te bouwen met eigen energieproductie, energie- en afvalbeheer, en slimme straatverlichting.

Geen agenda met deadlines
Een agenda met deadlines is er niet. "Men mag er de tijd voor nemen", zegt een woordvoerster van de Economic Development Board Almere (EDBA), die beaamt dat de diverse partijen zelf voor de kosten opdraaien. Ook is er geen hoofdaannemer en de partijen kunnen desgewenst in onderling overleg tot samenwerking besluiten.

Wel start een voorstudie naar de kansen die de vestiging van een Innovation Center in Almere. Daar kunnen bedrijven opgedane kennis en ervaring verder ontwikkelen, demonstreren en presenteren. Daarnaast zal het Innovation Center kunnen bijdragen aan de uitstraling van Almere als 'smart society' met internationale voorbeeldfunctie.

Almere als Data Capital
In 2022 hoopt men de Floriade naar Almere te halen. Ook dit plan richt zich op het snijvlak van innovatie, ICT, technologie, de stad en tuinbouw en het consortium neemt daarbij deel aan de ontwikkeling van het kenniscluster op het gebied van de 'groene stad met gezonde en duurzame systemen'.

In de plannen zijn nog meer ontwikkelingslijnen aangeven. Almere wil zich bijvoorbeeld graag profileren als Data Capital, een hub voor internationale datacenters. De focus ligt in eerste instantie op de zorgsector, maar ook de ontwikkelingen in de mediasector bieden kansen.

Proeftuin voor ICT en Media
Almere Labs wordt het ecosysteem voor ICT en Media, de proeftuin waarin bedrijven kunnen groeien. De overheid kan onderwijs, kennis, bedrijfsleven en kapitaalverstrekkers bijeen brengen en een fysieke plek bieden om initiatieven tijdelijk te huisvesten, als een soort incubator.

Van de participerende bedrijven houden IBM en Cisco zich al langer bezig met Smart City-projecten. Cisco participeert ook in Amsterdam Smart City, waar de nadruk meer op energie ligt. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in Barcelona en in Songdo, een nieuwe stad in Zuid-Korea. Nog voor de zomer zal Cisco nadere aankondigingen doen over samenwerking met andere slimme Nederlandse steden.