KRO brein achter Omroepkiezer.nl


Publieke omroep KRO is het brein achter de internetsite Omroepkiezer.nl. De Nederlandse tv-kijker kan via deze website ontdekken welke publieke omroep het beste bij hen past. De KRO heeft dit vandaag zelf bevestigd.

De keuzevergelijker staat overigens onder vuur omdat veel deelnemers aan de omroepkiezer uitkomen bij de omroepen WNL, Powned en MAX als beste keuze voor publieke omroep. Omroepkiezer is in opdracht van de KRO ontwikkeld door politicoloog André Krouwel.

Ludiek initiatief
Omroepkiezer.nl is ludiek initiatief dat onderdeel van een nieuwe ledenwervingscampagne van de KRO is. KRO-directeur Koen Becking hierover: "De KRO onderstreept hiermee het belang van de publieke omroep en het lid worden ervan. Gezien de enorme media-aandacht kun je zeggen dat deze actie geslaagd is.”


Kies KRO
De nieuwe ledenwerfcampagne heeft de naam Kies KRO gekregen. Becking: "Kijkers waarderen de publieke omroep maar realiseren zich tegenwoordig niet meer dat lid worden van een publieke omroep belangrijk is. In het huidige publieke omroepbestel geldt nou eenmaal: wie lid is, bepaalt. De politiek heeft de beslissing genomen dat het aantal leden bepaalt hoeveel middelen een publieke omroep krijgt toegekend. Leden zijn daarom cruciaal voor het voortbestaan van omroepen.”


Hoe werkt Omroepkiezer.nl?
Omroepkiezer.nl is een objectieve en wetenschappelijk verantwoorde test waarin iemand aan de hand van 20 vragen over het eigen kijkgedrag en meningen over wat publieke omroepen wel en niet moeten doen kan zien welke omroep beste bij hem of haar past. De test is ontwikkeld door André Krouwel van Kieskompas/Vrije Universiteit Amsterdam op basis van openbare informatie over de doelstellingen van de omroepen en hun programma aanbod.