ICANN heropent registratiesysteem over 2 weken

De ICANN zegt zijn inschrijfsysteem voor de nieuwe topleveldomeinextensies op 22 mei te heropenen. Dat is bijna anderhalve maand na het 'voor vier dagen' offline halen vanwege een lek.

De deadline voor het aanvragen van nieuwe generieke topleveldomeinnamen (gTLD's) ligt vervolgens op 30 mei. "ICANN mikt op 22 mei 2012 als de bedoelde heropeningsdatum voor het TLD Application System", meldt coo Akram Atallah van de internetbeheerorganisatie. Hij houdt dus nog een slag om de arm wat de exacte datum betreft.

Weken plat in plaats van dagen
Het registratiesysteem blijft vervolgens 5 werkdagen open, waarbij de ICANN rekening houdt met de Amerikaanse feestdag van 28 mei (Memorial Day). Het TLD Applications System (TAS) is bijna een maand geleden in allerijl offline gehaald door de ICANN. Het bleek namelijk accountgegevens te lekken, wat in maart al is gemeld aan de ICANN. Na het offline halen zou het systeem oorspronkelijk slechts 4 dagen plat liggen.

Atallah stelt nu dat de organisatie "geen bewijs heeft gezien dat TAS-gebruikers bewust iets fout hebben gedaan om de informatie van andere gebruikers in te zien". In een eerdere aankondiging beloofde ICANN dat het alle gebruikers uiterlijk 8 mei zou informeren. Dat is nu gebeurd, meldt de coo.

Nog analyseren
Volgens hem is de overgrote meerderheid van de gebruikers niet geraakt door het lek. Hij zegt wel dat ICANN nog de database van systeemlogs doorzoekt en het verkeer monitort. "Nieuwe en relevante informatie die opduikt door deze analyse zal tijdig gedeeld worden met de aanvragers van domeinnamen", belooft hij. Wat nieuw, relevant en tijdig is, wordt niet gespecificeerd.

Het TAS had net voor het offline halen 2091 aanvragen binnen; die waren compleet aangevraagd of nog net in behandeling. Dit heeft in totaal 350 miljoen dollar binnengebracht bij de ICANN.

350 miljoen dollar
De organisatie heeft al een volledige teruggave beloofd voor partijen die hun aanvraag nu willen intrekken vanwege deze fout. Normaliter zijn aanvragers 5000 dollar kwijt als ze hun registratie intrekken. De ICANN is al beschuldigd van geldklopperij met de nieuwe algemene domeinnaamextenies. Dergelijke kritiek is afkomstig van pornoproducenten maar ook van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en 26 andere internationale organisaties.