Virtuele machines converteren en aanpassen

vCenter Converter Standalone is een zelfstandig te gebruiken hulpprogramma van VMware voor het converteren van fysieke en virtuele machines. We gaan in dit artikel in op de do's and dont's.

Bestandsconverters zijn zo oud als de computer zelf en horen net zo thuis in de toolkit van de sysadmin als een echte teksteditor of bestandsmanager. Producenten maken ook graag converters vooral ook omdat een goede converter gebruikers van een concurrerend product kan helpen de overstap te maken naar de eigen aanbieding.

Eerder zagen we al dat Microsoft vanuit die gedachte een nieuwe Microsoft Virtual Machine Converter aanbiedt waarmee zelfs actieve virtuele machines omgezet kunnen worden naar het eigen HyperV-platform. Servervirtualisatie is echter nog altijd een VMware-bolwerk. De marktdominantie is weliswaar minder groot dan voor enkele jaren, technisch heeft het bedrijf met vSphere 5.0 zeker nog een voorsprong, ook op de nieuwste Microsoft Hyper-V..

Eigen gratis converter van VMware
Toch biedt ook VMware al tijden een eigen converter aan. Aanvankelijk als betaald product maar onder druk van de concurrentie, al enkele versies helemaal gratis te gebruiken. Deze VMware vCenter Converter kan standalone maar ook in een client-server opstelling worden gebruikt waarbij de conversies op een andere machine worden uitgevoerd.

Anders dan bij de standalone-installatie worden in het tweede geval de server-, client- en agent-componenten van de software op verschillende machines ge´nstalleerd. De agent is voor machines die geconverteerd moeten worden, de client is de interface van waaruit de beheerder de conversies aanstuurt, en de server is de component die de eigenlijke conversies uitvoert. De laatste kan niet alleen op een systeem worden ge´nstalleerd, dit moet of samen met de client of met de meegeleverde Remote Access-software.

VMware vCenter Converter
Als het gaat om conversie biedt VMware vCenter Converter de mogelijkheid virtuele machines tussen VMware Workstation, Fusion, Server en Player uit te wisselen. Hetzelfde geldt voor vm's op ESX en ESXi. Daarnaast kunnen bestaande fysieke en virtuele servers als virtuele machine worden geŘploade naar een ESX of ESXi-server. Ook is het natuurlijk mogelijk vm's van Microsoft Hyper-V om te zetten naar VMware en kan hetzelfde gedaan worden met meerdere systeem backup-images zoals Parallel Images, Symantec LiveState Recovery Images en Symantec Backup Exec System Recovery-bestanden, StorageCraft ShadowStor Images, Microsoft VHD van VirtualPC en Virtual Server, en Acronis True Image Backup.

De software werkt als een wizard en begint altijd met het vragen naar de bron van de conversie. Is dat een 'powered-on machine' dan zijn IP-adres of systeemnaam en logingegevens noodzakelijk, bij bestanden de locatie van het bestand. In de volgende stap wordt het doel gevraagd, ofwel een VMware-server of een van de VMware-producten Workstation, Fusion of Player. In het derde scherm kunnen de conversieopties worden bekeken en aangepast, zoals bijvoorbeeld netwerkconfiguratie of de hoeveelheid geheugen. Is dit alles ingesteld, wordt de conversie uitgevoerd. Het hoofdscherm van VMware vCenter Converter geeft daarbij continu een overzicht van alle actieve conversies, vooral nuttig bij een client-server installatie.

Conversie is non-destructive
Tijdens de conversie kloont VMware vCenter Converter de virtuele machine en past de systeemconfiguratie van de vm aan zodat deze daarna succesvol in vCenter Server of een ander VMware product kan worden gebruikt. De conversie is non-destructive, de oorspronkelijke server of gebruikte back-upbestanden blijven onveranderd en kunnen gewoon gebruikt worden.

Behalve conversie is VMware vCenter Converter ook handig bij het aanpassen van de configuratie van virtuele machines. Sommige instellingen die anders niet aangepast kunnen worden, kunnen dat met de vCenter Converter wel. Denk hierbij aan de processorarchitectuur die kan verschillen tussen het source-systeem en het virtuele platform waarop de vm moet gaan draaien, maar ook AMD PCNet en VMCNet netwerkadapters, het aantal schijven en vooral de partitiegrootte. Als hulp bij het gebruik van deze en alle andere mogelijkheden is de 96 pagina's grote Userguide aan te raden.

SWOT
Hoewel VMware vCenter Converter ook een conversieprogramma is, verschilt het sterkt van de eerder genoemde Microsoft Virtual Machine Converter. De laatste is echt een puur conversieprogramma gericht op eigenlijk maar twee formaten, van VMware naar Hyper-V. Het biedt de mogelijkheid behalve een al down gebrachte vm ook een actieve VM van de ESX/ESXi-server te kopiŰren, aan te passen en dan over te plaatsen naar de Microsoft Hyper-V Server. De VMware vCenter Converter ondersteunt veel meer formaten virtuele machines en kan bijvoorbeeld ook een P2V (fysiek naar virtueel) conversie uitvoeren of de configuratie van een virtuele machine aanpassen.

Gevraagd naar zijn ervaringen laat Gabrie van Zanten , een van de bekendste bloggers, over virtualisatie weten: 'Die van Microsoft ken ik nog niet. Ik heb tot nu toe steeds VMware Converter gebruikt. Hiermee kun je een groot aantal formaten converteren en importeren in je vSphere omgeving en ook P2Vs doen. Je hebt voor een P2V zelfs de mogelijkheid om een fysieke machine live te kopiŰren en dan voor enige tijd te syncen alvorens de echte switch naar virtueel gemaakt wordt. Wist je dat de nieuwe VMware Workstation zelfs de mogelijkheid heeft om een VM die eerst in Workstation draaide over te hevelen naar je vSphere omgeving? Erg handige feature.'

Download
VMware vCenter Converter kan ge´nstalleerd worden op Windows XP en latere versies van dit besturingssysteem, zowel 32 als 64-bit. Ook installatie op Windows Server 2003 en nieuwer is mogelijk. Installatie op Linux is niet ondersteund, VMware vCenter Converter is een echte Windows-applicatie. Wel werkt het samen met VMware Server en ESX-installaties op Linux. Dit laatste ook voor powered-on conversies.

De 126MB download van de VMware vCenter Converter is te groot om door VirusTotal gecontroleerd te worden op malware. Op onze test-pc's keurde zowel de antimalwarescanner van G Data als van Kaspersky de download goed. Om de VMware vCenter Converter te kunnen downloaden is registratie bij VMware verplicht. Deze is verder kosteloos. Gebruikers van andere VMware-producten hebben bovendien vermoedelijk al een account op de VMware-website waarmee zij de download kunnen vrij schakelen.