Nederland eerste met netneutraliteitwet in Europa

Nederland is het eerste Europese land dat netneutraliteit bij de wet heeft geregeld. Dinsdagavond werd de wet door de Eerste Kamer aangenomen. Blokkeren van diensten als WhatsApp, Skype en Viber is nu dus bij wet verboden.

Nederland is na Chili zelfs het eerste land ter wereld met een netneutraliteit die in de wet is vastgelegd. In Noorwegen hebben de providers het zelf onderling geregeld. De Tweede Kamer nam de wet in Nederland al vorig jaar aan en nu is het ook door de Eerste Kamer aangenomen. Netneutraliteit houdt kortgezegd in dat providers het dataverkeer niet mogen discrimineren door bijvoorbeeld extra kosten te rekenen voor een dienst als Skype. De netneutraliteit maakt deel uit van de telecommunicatiewet en maakt het providers onmogelijk om diensten als bijvoorbeeld Skype te blokkeren of af te knijpen. Telecomproviders liepen inkomsten mis door gebruikers die niet meer bellen/sms-jes verstuurden maar gebruikmaakten van diensten als Skype. De providers wilden voor dergelijke diensten extra geld vragen.

KPN was de eerste die dat naar buiten bracht en kon destijd op veel kritiek rekenen. De wet steekt nu een stokje voor dergelijke ‘Skype-belastingen’. Ook mogen providers geen extra geld vragen voor diensten (websites/apps) die veel bandbreedte gebruiken. De telecomproviders hebben de afgelopen maanden duurdere abonnementen ingevoerd om de dalende inkomsten aan sms-jes en belverkeer op te vangen. Kritiek op de wet was er ook, zo liet een Britse professor vorig jaar weten dat discriminatie van data wel gewenst is.

[Via: De Telegraaf]