Safari-update blokkeert oude Flash-versies

Gelijk achter de net uitgebrachte patch voor Mac OS X Lion komt Apple met een update voor Safari. Die webbrowser doet nu verouderde versies van de Adobe Flash Player in de ban.

Deze blokkade is ingebouwd in de allernieuwste Safari-versie (5.1.7), wat bovenop de Safari-update (5.1.6) komt die in de Lion-update (10.7.4) is meegenomen. Safari 5.1.7 is beschikbaar voor gebruikers van Lion, Snow Leopard en Windows. Lion-gebruikers moeten dus wel eerst Mac OS X 10.7.4 installeren.

In de net-vorige versie van Safari, die automatisch meekomt met de update voor Lion, zijn al een aantal verbeteringen aangebracht. Deze moeten de browser stabieler laten draaien. Zo reageert Safari nu vlotter als er weinig geheugen beschikbaar is, heeft Apple het probleem van haperingen bij in- en uitzoomen opgelost. Ook is een beveiligingsgat gedicht waarlangs websites formulieren kunnen misbruiken om de identiteit van gebruikers te controleren.

Oude Flash automatisch uit
De nieuwe update van Safari rekent vanwege beveiligingsredenen definitief af met Flash-versies van vˇˇr november 2010. Indien de Flash-installatie ouder is dan versie 10.1.102.64 wordt de browser plug-in automatisch uitgeschakeld. Daarbij worden de bestanden van de Flash Player automatisch verplaatst naar een nieuwe map, waardoor de plug-in ook niet meer opnieuw in te schakelen is. Gebruikers krijgen vervolgens de optie aangeboden om recentere Flash-versie te installeren via de Adobe-website.

Apple levert sinds de komst van Lion geen Flash meer voorge´nstalleerd op zijn besturingssysteem. Het bedrijf heeft twee jaar geleden al felle kritiek geuit op die multimediasoftware van Adobe.

Stille updates
Terwijl Flash op Apple's mobiele besturingssysteem iOS geheel niet is toegestaan, kunnen Mac-gebruikers het wel zelf downloaden en installeren op hun computers. Dat is door de nieuwe Safari-versie nu alleen nog mogelijk voor een courante Flash-versie. De blokkade door Apple's browser betreft echter wel een specifieke versie. Ondertussen komt Adobe met een automatische updatefunctie voor Flash, ook op Mac OS X.