Studio Sportzomer uit Polen, VI Oranje uit Scheveningen


Net als voorgaande jaren blijft er een zichtbaar verschil tussen de voetbaldiscussieprogrammaís van de publieke- en de commerciŽle omroep in Nederland. Het publieke Studio Sportzomer komt tijdens het EK voetbal uit Polen, het commerciŽle VI Oranje uit Scheveningen.

En dus kunnen we tijdens het EK voetbal in Polen en OekraÔne weer enkele keren uit de mond van VI Oranje-icoon Johan Derksen horen dat het verspilling van belastinggeld is dat het hele circus rond NOS Studio Sportzomer regelmatig op en naar van Nederland naar Polen wordt gevlogen.

Naast spelershotel Oranje
NOS Studio Sportzomer strijkt in het Poolse Krakau neer. "De studio heeft uitzicht op het hotel van spelers en begeleiding van Oranje. De kijker ziet dus letterlijk waar het Nederlands elftal tijdens de eindronde woont en leeftĒ, aldus een woordvoerder van de NOS. Dit in tegenstelling tot het concurrerende EK-voetbaldiscussieprogramma VI Oranje dat ook dit jaar weer dagelijks vanuit het Kurhaus in Scheveningen wordt gemaakt. Daarin zijn overigens wel dagelijkse bijdragen van Sierd de Vos vanuit Polen te zien.


NOS doet waar men goed in is
De NOS zegt tijdens het EK te gaan doen waar men goed in is. Maarten Nooter Ė hoofdredacteur Sport bij de NOS Ė hierover in de Nederlandse media: "Wij doen waar we goed in zijn en dat is bovenop de sport zitten. De trainingen bijwonen, de opstelling analyseren en verslag doen over de hoofdblessure van Klaas Jan Huntelaar. Primair het EK volgen.Ē Nooter stelt dat de NOS met Studio Sportzomer een journalistiek alternatief voor VI Oranje dat gelijktijdig om commerciŽle zender RTL 4 wordt uitgezonden wil zijn.


Bij uitschakeling terug naar Hilversum
NOS Studio Sportzomer is elke dag vanaf 4 juni live vanuit Polen te bekijken. Wanneer het Nederlands Elftal wordt uitgeschakeld, verhuist het programma naar Hilversum terug. Het blijft wel tot de finale van het EK voetbal op de buis. Dagelijks schuiven drie prominenten aan bij presentator Jack van Gelder en Jan van Halst. In de eerste uitzending zitten Paul de Leeuw, Robert Maaskant en ex-international Wim Kieft aan tafel. Ook onder meer Jan Mulder, Evgeniy Levchenko en Victoria Koblenko hebben hun komst al toegezegd.