'Verband tussen branden zendmasten'


De branden in de zendmasten in IJsselstein en bij Hoogersmilde hadden met elkaar te maken. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van onderzoek van mastbeheerder Novec. De brand in IJsselstein brak vorig jaar juli uit door oververhitting van de antennes. Toen vanuit Hoogersmilde werd geprobeerd de gevolgen van de brand op te vangen, ging het ook daar mis.

De problemen ontstonden toen de radioantennes van Broadcast Partners in IJsselstein niet meer goed uitzonden. De antennes kregen echter wel de gewone hoeveelheid energie. Dat werd niet gesignaleerd, waardoor de temperatuur zo hoog opliep dat brand ontstond.


Door de brand verslechterde de radio-ontvangst in het midden van Nederland. Broadcast Partners zou hebben geprobeerd dat vanuit de mast in Hoogersmilde te verhelpen. Maar dat zorgde er slechts voor dat ook de antennes van deze mast oververhit raakten en in brand vlogen.


De brand in Drenthe resulteerde uiteindelijk in het gedeeltelijk instorten van de zendmast van Hoogersmilde. Daardoor is de radio-ontvangst in het noorden van Nederland nog altijd minder goed dan normaal.


Uit het onderzoek zou verder blijken dat Broadcast Partners al ruim voor de branden in de twee masten brandjes heeft gehad in een aantal antenne-installaties. Zo zouden in Hilversum en Markelo onderdelen van installaties zijn verbrand.


De branden in die twee plaatsen zouden met een sisser zijn afgelopen omdat apparatuur van KPN tijdig signaleerde dat er problemen in de mast waren. Daarop werd het systeem automatisch uitgeschakeld. De detectiesystemen in IJsselstein en Hoogersmilde van Broadcast Partners werkten echter niet.


In een reactie laat Broadcast Partners weten dat het onderzoek van Novec geen deel uitmaakt van een onafhankelijk gezamenlijk onderzoek van partijen en verzekeraars dat nog gaande is. Algemeen directeur Robert-jan van der Hoeven zegt de gang van zaken te betreuren. "Liever hadden wij gezien dat betrokken partij haar tijd gebruikt voor het brandveilig maken van de zendmasten in plaats van haar energie te steken in een stroom van eindeloze rapporten die tot doel hebben haar eigen straatje schoon te vegen." [Novum/Radio.NL]