Adobe brengt na ophef toch gratis securitypatches

Adobe komt alsnog met een gratis patch voor gaten in zijn Creative Suite 5 en 5.5, met daarin Photoshop. Vorige week kregen gebruikers nog te horen dat ze de nieuwe versie 6 maar moesten kopen.

Klanten en security-experts reageerden verontwaardigd op die patch-weigering van Adobe. De aanvankelijk in de steek gelaten producten zijn respectievelijk één en twee jaar oud. Het gaat om acht beveiligingsgaten in de CS5.5-versies van Illustrator en Flash Professional en in de CS5-versie van Photoshop. Deze gaten geven kwaadwillenden de mogelijkheid malware uit te voeren op een computer.

Ommekeer
Adobe heeft na het oplaaien van de ophef aangekondigd toch een patch uit te brengen voor die gaten. Dat is dan een gratis fix voor de oudere software. De beveiligingsoptie die klanten tot die ommekeer hadden, was het uitgeven van enkele honderden dollars aan Creative Suite 6. Die nieuwere versie is vorige maand uitgekomen. Afhankelijk van de workflow binnen een bedrijf kunnen de implementatiekosten voor die nieuwe software ook flink zijn.

De ommekeer is vrijdagavond laat bekendgemaakt door Adobe's security-team in een blogpost. Het is nog niet bekend op welke termijn de beloofde patches uitkomen. Noch de blogpost, noch Adobe's woordvoerders hebben een specifieke reden opgegeven voor de ommekeer, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.