Iran filtert eigen antifilterverbod

Iran heeft een antifilteringsverbod van zijn hoogste geestelijke leider gecensureerd. De goedkeuring van Ayatollah Khamenei van de internetcensuur verdween na een dag van Iraanse websites.

In oktober gaf de Iraanse minister van informatie en communicatie aan dat het verboden is om software te gebruiken die het interfilter van het land omzeilt. Binnen dertig uur nadat Khamenei dit verbod onderstreepte, werd zijn boodschap gecensureerd in Iran.

Censuur wordt omvangrijker
De internetcensuur in Iran is een van de strengste ter wereld. Door de webblokkade kunnen IraniŽrs geen gebruik maken van bijvoorbeeld YouTube, Twitter of Facebook. Na de demonstraties in Iran van 2009 schoot het gebruik van de versleutelde proxy's van het TOR-netwerk in het land omhoog.

Dit weekend werd bekend dat de Iraanse overheid nog verder gaat met het bouwen van een nationaal internet, door ook buitenlandse e-mailservers te weren bij banken, universiteiten, verzekeringsmaatschappijen en telefonieproviders. E-mailen is alleen nog maar toegestaan via .ir-domeinen en niet meer via Gmail, Hotmail of een van de andere alternatieven.