Facebook legt Europees glasvezelnetwerk aan

Facebook bouwt een glasvezelnetwerk in Europa om het dataverkeer van het sociale netwerk te versnellen. Het bedrijf verbindt zijn toekomstige datacentrum in Zweden met een aantal Europese steden.

Gallery
Facebook bouwt datacenter in Zweden (foto's)
.
De Zweedse telco TeliaSonera heeft de netwerkstructuur gedeeltelijk al af. Het nieuwe 'Facebook-netwerk' gebruikt namelijk nog niet geactiveerde glasvezellijnen, zogeheten 'dark fiber'. De provider vergroot zo naar eigen zeggen de snelheid tussen belangrijke verbindingspunten tot "enkele Tbps" (Terabit per seconde).

Exclusief voor Facebook
"We bouwen voort op het bestaande serverpark en dark fiber, maar het aan te leggen netwerk is exclusief voor Facebook-verkeer", vertelt een woordvoerster van TeliaSonera aan Webwereld. Facebook zelf kon vandaag nog niet reageren op vragen over het eigen Europese glasvezelnet.

De woordvoerster van de Zweedse provider wil niet zeggen in welke steden de verbindingspunten precies liggen. Het is dus nog onbekend welke Facebook-gebruikers waar als eersten van de verhoogde snelheid profiteren. Wel is duidelijk dat de totale bekabeling van het netwerk 43.000 kilometer lang is.

Ambitieuze plannen
Het Facebook-glasvezelnet wordt niet direct in gebruik genomen. Dat gebeurt zelfs voorlopig nog niet en TeliaSonera kan niet precies aangeven wanneer dat wel zal zijn. "Natuurlijk zal het operationeel zijn tegen de tijd dat het datacentrum in LuleŚ live gaat", aldus de woordvoerster. Dat staat gepland voor eind 2014.

Telecombedrijf TeliaSonera staat bekend om ambitieuze plannen. In 2009 rolde het bedrijf al 's werelds eerste LTE-netwerk uit in Zweden. Hierdoor konden aan het eind van hetzelfde jaar consumenten in Oslo en Stockholm gebruikmaken van de allereerste 4G-verbinding.

Eigen serverontwerp
Het nieuwe datacentrum dat Facebook nu bouwt in Zweden ligt tegen de Pool-cirkel aan. De koude buitenlucht helpt de koeling van de gebruikte ict-apparatuur. Dat omvat zuinige en ultraefficiŽnte servers naar eigen ontwerp van de social media-gigant. De bouw van dit eerste Facebook-datacenter buiten de Verenigde Staten is in oktober aangekondigd. 's Werelds grootste sociale netwerk heeft buiten de VS meer gebruikers dan in dat land, meldde Facebook bij de aankondiging van de Zweedse nieuwbouw.