Elektronicabranche verliest 300 miljoen euro in 2 jaar

Vooral de elektronicabranche krijgt zware klappen vanwege de bezuinigingsmaatregelen van het Kabinet. Van alle detailhandelsectoren moeten de elektronicawinkels het meest vrezen voor het ergste.

Volgens het Economisch Bureau van de ING moeten de elektronicawinkels rekening houden met een krimp van 2,5 procent dit jaar en liefst 3 procent volgend jaar. In harde euro's betekent dat een verlies aan omzet van 154,5 miljoen dit jaar en voor het volgend jaar een omzetdaling van 150 miljard. Vorig jaar ging de sector al met 2,8 procent (CBS) tot 15 procent (GfK) onderuit.

Voor de kiezen
Volgens ING krijgt "de toch al zo geplaagde non-food detailhandel het wederom voor de kiezen", waarbij de elektronicasector er negatief tussenuit springt. ING zegt dat tot nu toe de geringe koopkracht en dalende consumentenvertrouwen de sector al flink parten speelde, maar daar komt nu nog de bezuinigingsmaatregelen van het Kabinet en de btw-verhoging boven op. Volgens ING gaan we wat betreft consumentenuitgaven terug naar het jaar 2000.

De vooruitzichten zijn zwak, zegt ING, "maar op zeer korte termijn kunnen winkels in elektronica wellicht nog enigszins hun slag slaan." De economen van de bank wijzen daarbij op de uitbetaling van vakantiegeld in mei, gevolgd door grote sportevenementen in de zomer (EK Voetbal en Olympische Spelen) en de btw-verhoging per 1 oktober. Dat zijn voor de sector belangrijke handvatten om de consument te verleiden voor 1 oktober hun slag te slaan.

Sector krijgt forse tikken
ING zegt dat de non-food retailsector fungeert als aanjager van de consumentenbestedingen. "Daarom is het ongelukkig dat de binnenlandse markt nu en in de komende periode, mede door stringente bezuinigingsmaatregelen, forse tikken krijgt." De winkeliers hebben door de magere jaren 2008 en 2009 geen vet meer op de botten en kunnen verdere klappen niet meer aan. De stijging van het aantal faillissementen wordt zorgwekkend, zegt ING.

Daar komt nog eens bij dat de retail in een overgangsfase verkeert, meent de bank, door de groeiende verkoop via internet. In de consumentenelektronica wordt het aandeel internetverkoop steeds groter. "Winkels die hierin niet mee kunnen, verliezen daardoor marktaandeel." En: "Het traditionele verdienmodel staat door de combinatie van professionele webshops, online prijstransparantie en een zwakke economie sterk onder druk."