Apple vraagt Kaspersky om securityhulp voor OS X

Apple roept de hulp in van Kaspersky om zijn besturingssysteem OS X beter te beveiligen. Dit nadat de Flashback-malware wereldwijd heeft huisgehouden onder Apple-klanten.

Apple heeft van diverse kanten veel kritiek gekregen op zijn houding ten opzichte van beveiliging van zijn softwareproducten. Die kritiek is opgelaaid nadat de malware Flashback lange tijd ogenschijnlijk ongestoord zijn gang mocht gaan onder gebruikers van Mac OS X. Het lukte Apple zelfs met hulp van securitybedrijven maar mondjesmaat de wereldwijde infectie te beteugelen.

'Mac OS is echt kwetsbaar'
Volgens techblog The Next Web heeft Apple nu de hulp ingeroepen van de Russische securityleverancier Kaspersky om te zorgen dat een herhaling van een dergelijk echec zal uitblijven. Althans, dat zegt chief technology officer Nikolai Grebennikov van Kaspersky tegen The Next Web. "Mac OS is echt kwetsbaar en Apple heeft ons onlangs uitgenodigd om zijn beveiliging te verbeteren", zegt hij.

Grebennikov heeft veel kritiek op de houding van Apple voorafgaande aan de grote Flashback-infectie. De cto hekelt vooral het door Apple blokkeren van updates van Java door Oracle zelf, en de koppigheid van Apple om gaten in Java zelf te willen patchen. Dat kostte nogal wat tijd en in de tussentijd lag de weg voor aanvallers open. De Rus voorspelt overigens dat er in het komende jaar ook de eerste grote malware-aanval op iOS zal plaatsvinden.

Kaspersky-tool sloopt Macs
Overigens was Kasperky één van de securityleveranciers die een gratis verwijderingstool heeft uitgebracht om Flashback te bestrijden. De eerste versie van Kaspersky's OS X-tool bleek echter erger dan de kwaal. De Flashback-specifieke malwarecleaner verwijdert namelijk gebruikersinstellingen.