Ziekenhuis-tv Eyeworks in strijd met de wet

Eyeworks had de patiŽnten die in het VUmc werden gefilmd voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood niet mogen filmen. Dat mocht alleen als er vooraf toestemming voor was gevraagd. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens maandag (CBP).

Voor het omstreden programma werden eind februari patiŽnten op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse VUmc gefilmd. Zeker drie patiŽnten werden tegen hun wil gefilmd en hebben aangifte gedaan. Sommigen werden pas na afloop gevraagd voor toestemming.


Volgens het college was de verstrekte informatie die nodig was om rechtsgeldige toestemming te kunnen geven, te summier. Ook was de omgeving en de situatie waarin de patiŽnten zich bevonden geen plaats om dergelijke vragen te stellen.


Het CBP had al sterke aanwijzingen dat de opnames in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens waren. Ondanks dat het programma vrijwel meteen van de buis werd gehaald, werd het onderzoek voortgezet met het oog op de onrust die het veroorzaakte en vergelijkbare projecten in de toekomst. Eyeworks, RTL en het ziekenhuis boden na de ontstane commotie hun excuses aan. Het project kostte bijna 188 duizend euro. [Novum/Radio.NL]