Beheer je softwarelicenties met Candlepin

Door virtualisatie en cloud computing wordt een goed licentiebeheer steeds belangrijker. En oplossing die je daarbij helpt is het "open source entitlement management system" Candlepin.

Candlepin is een open source project uit de Fedora-stal, en maakt onderdeel uit van Katello, Red Hats open source project achter de System Engine van het private cloud product CloudForms. Candlepin is een entitlement management system, dat bijhoudt op welke software de gebruikers zijn ingeschreven en dan op basis van configureerbare businesslogica de gebruiker al dan niet toelaat om de software te gebruiken. Voorlopig werkt Candlepin alleen met Fedora's pakketbeheerprogramma Yum.

Gebruik software in goede banen
Vooral bij gebruik van vele virtuele servers of desktops komt Candlepin goed van pas: je hebt namelijk in enkele minuten tientallen of honderden virtuele machines opgestart. Als deze allemaal uitgerust zijn met software waarvoor je slechts een beperkt aantal licenties hebt, moet je het gebruik van die software op n of andere manier in goede banen kunnen leiden.

Zo kun je in Candlepin definiren dat je tot 50 exemplaren van bepaalde software tegelijk kunt draaien. Ook met de versie van de software of hardwarelimieten (zoals aantal sockets of processorkernen) kan Candlepin rekening houden.

Authenticeren
De mogelijkheden gaan uiteraard ook verder dan eenvoudige limieten. Zo kun je de gebruikers zich laten authenticeren op Candlepin met een gebruikersnaam en wachtwoord of een certificaat, waarna Candlepin controleert of je recht hebt op gebruik van de software. Voor die beslissing kan Candlepin ook complexe businesslogica gebruiken, die je zelf in JavaScript kunt schrijven.

Zo kun je bijvoorbeeld de licenties voor je software overdag aan de dagploeg toekennen en 's nachts aan de nachtploeg, of in internationale bedrijven kun je een pool licenties wanneer de werknemers in n vestiging gestopt zijn hergebruiken in een ander werelddeel.

Overzicht
Uiteraard kun je in Candlepin ook altijd een overzicht opvragen van de computers en gebruikers die recht hebben op je licenties. Candlepin heeft een webgebaseerde gebruikersinterface (Headpin) die in Ruby on Rails geschreven is, evenals een Gtk-client (Subscription Manager) om de licenties van je machines te beheren.

De wiki van Candlepin bevat heel wat informatie, bijvoorbeeld over deployment in Apache Tomcat en een overzicht van de architectuur.