Nieuwe uitvinding halveert energieslurpen 4G

Het grote energieslurpen van 4G-netwerken is binnen twee jaar voorbij. Met Europese subsidie heeft de telecom- en ict-industrie een besparing ontwikkeld die het energiegebruik halveert.

De nieuwe doorbraak in de draadloze netwerkwetenschap is naar buiten gebracht door Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda. Een consortium van bedrijven, verenigd in project EARTH, heeft 10 miljoen euro gekregen van de EU; het totale project heeft 15 miljoen euro gekost.

Deelnemende bedrijven zijn Alcatel-Lucent, Ericsson, NXP Semiconductors, Docomo Euro Labs en Telecom Italia. Verder zijn er universiteiten betrokken uit Groot-BrittanniŽ, Dresden, BelgiŽ, Portugal, Finland, Hongarije, Spanje en Frankrijk.

Drie maal zo veel energieconsumptie
De energiebesparing wordt voornamelijk bereikt bij de 4G/LTE basisstations, die de hoogste energieconsumptie hebben in het gehele mobiele netwerk. Zonder maatregelen zou de toename van het aantal mobiele internetters in Europa zorgen voor een verdrievoudiging van de jaarlijkse CO2-uitstoot in 2020, vergeleken met 2007.

Daarmee is het EARTH project voorbij. De producten met de nieuwe energietechnologie komen over twee jaar op de markt, verwacht de EU. De Europese markt voor die producten is meerdere miljarden euro's groot.