Mogelijk downloadverbod n thuiskopieheffing

Toon Huydecoper, advocaat-generaal (A-G) wil een downloadverbod op illegaal materiaal maar pleit tevens om een thuiskopieheffing op datadragers zo valt te lezen op Webwereld.

Over een downloadverbod en de thuiskopieheffing wordt al jaren gesproken. Staatssecretaris Fred teeven pleit in een wetsvoorstel voor een downloadverbod uit illegale bron maar wil dan ook af van de thuiskopieheffing. Een meerderheid in de Kamer is vooralsnog tegen een downloadverbod. De Hoge Raad zal in september beslissen en neemt een conclusie van de A-G bijna altijd over. Het kan dus zo zijn dat de consument niet mag downloaden uit illegale bron en toch een heffing moet betalen op datadragers.Koppeling downloadverbod en heffing niet nodig

Volgens Toon Huydecoper hoeft die koppeling tussen een downloadverbod en de heffing op datadragers niet worden gemaakt. Het invoeren van een downloadverbod uit illegale bron hoeft daarom dus niet meteen te betekenen dat de thuiskopieheffing van de baan is. De heffing is er ook voor het maken van geoorloofde kopien. Huydecoper wil dat het Europees Hof zich buigt over de Nederlandse legalisering van downloaden uit illegale bron.

De A-G stelt dat deze hele kwestie boven de pet is van nationale rechters en wetgevers. Huydecoper concludeert dit in de rechtszaak tussen Stichting de Thuiskopie en de fabrikanten van lege cd- en dvd-schijfjes (verenigd in STOBI). Het document is hier te lezen.

[Via: Webwereld]