Royaltydeskundigen winnen GeschiedenisquizDe royaltydeskundigen hebben op Hemelvaartsdag de Grote Geschiedenis Quiz gewonnen. Schrijvers Tomas Ross en Dorine Hermans en Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, versloegen in de finale het lezersteam op Ned2. De muzikanten, schrijvers en oud-staatssecretarissen vielen al in de voorronden af.

De muzikanten vielen over De Slag bij Nieuwpoort, de oud-staatssecretarissen gingen de mist in met de vrijheidsboom op de Dam in Amsterdam. De royaltydeskundigen wisten pas bij de voorlaatste vraag de genadeklap uit te delen. Met het antwoord 'syfilis' sleepte het team de overwinning van de elfde Grote Geschiedenis Quiz in de wacht.


Voor de elfde keer organiseerde de NTR en VPRO de Grote Geschiedenis Quiz, in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en voor het eerst ook het Rijksmuseum. In de voorgaande edities was de winnaar negen van de tien keer een ‘onbekende Nederlander’: een geschiedeniskenner die via de Volkskrant of het Historisch Nieuwsblad tot de finale was doorgedrongen.


Slechts eenmaal won een BN’er. Dat was Diederik Samsom, de huidige fractievoorzitter van de PvdA. De Grote Geschiedenis Quiz is ook dit jaar samengesteld door een redactie vanuit Andere Tijden (NTR/VPRO), het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant. [Radio.NL/Novum]