KIIS FM weer het populairst in Los Angeles


De hitzender 102.7 KIIS FM in Los Angeles mag zich eindelijk weer het populairste radiostation van Los Angeles noemen. Na een half jaar staat het station weer op het hoogste treetje, zo blijkt uit de cijfers over april van onderzoeksbureau Arbitron. In New York City blijft 106.7 Lite FM (WLTW) de nummer één.

In september 2011 was KIIS FM voor het laatst de best beluisterde zender van Los Angeles. Sindsdien moest de hitzender buigen voor de praatzender KFI AM640 en de softpopzender KOST 103.5. Laatstgenoemde zender was vooral tijdens de kerstdagen populair.


KIIS zag in april het marktaandeel met 0,3 procentpunt stijgen naar 5,1%, terwijl KFI juist met 0,3 procentpunt daalde naar 4,9%. KOST en de popzender 104.3 My FM (KBIG) vechten momenteel om de derde plek. Beide stations scoren 4,3%. De urbanzender Power 106 (KPWR) sluit de top vijf al met 4,0%. Net als KOST daalde het station 0,1 procentpunt.


Overigens staat K-Earth 101 (KRTH) inmiddels alweer te trappelen om de top vijf binnen te dringen. Het marktaandeel van de oldieszender steeg van 3,5% naar 3,8%. De hitzender 97.1 Amp Radio (KAMP) stelde opnieuw teleur en daalde licht naar 3,5%.


Overigens is de vraag of KIIS het dit jaar zal lukken om tot de kerstdagen nummer één te blijven. Eind dit jaar gaat Amerika weer naar de stembus en de campagnes van de verschillende kandidaten zal ongetwijfeld weer voor genoeg gespreksstof zorgen op de praatzender KFI, wat het marktaandeel zal doen stijgen. Overigens zal het Clear Channel niet veel uitmaken of KIIS of KFI aan de leiding gaat, want beide stations zijn van het concern en stonden op respectievelijk twee en drie bij de grootste verdienzenders van 2011.


In de ochtend gaat KFI overigens nog aan kop met Bill Handel en het eerste uur van de omstreden Rush Limbaugh. Op weg naar het werkt scoort de praatzender 6,7% marktaandeel, verlies van 0,3 procentpunt. Ryan Seacrest op KIIS staat op twee met 4,8%. In maart was dit nog 4,2%. Kevin Ryder en Gene ‘Bean’ Baxter op de rockzender KROQ 106.7 stegen van de vijfde naar de derde plaats, terwijl Omar Velasco en Argelia Atilano op het Spaanstalige K-Love 107.5 (KLVE) daalden van de tweede naar de vierde plek.


New York City
In de Big Apple blijft de softpopzender Lite FM het populairst met 7,5% marktaandeel. De oldieszender (W)CBS FM 101.1 volgt op twee met 6,4%. Z100 (WHTZ) kan terugkijken op een uitstekende aprilmaand, want de hitzender zag het marktaandeel met 0,4 procentpunt stijgen naar 5,6. Z100 verstevigt hierdoor zijn derde plaats. Op vier staat zusterstation 103.5 (W)KTU. De dancezender noteerde 4,7%.


De urbanzender 98.7 Kiss FM (WRKS) sloot de laatste maand van zijn bestaan uitstekend af. Eind april deed eigenaar Emmis de FM-frequentie over aan de sportzender ESPN New York. De laatste dagen werd er echter flink geluisterd naar Kiss FM, wat zorgde voor een marktaandeel van 4,0% en een plaats in de top vijf.


Ook concurrent WBLS 107.5, dat het merk Kiss FM heeft gekocht van Emmis, spinde gaern bij het verdwijnen van de directe concurrent. WBLS steeg naar 3,5% marktaandeel, wat goed is voor de achtste plaats. Vlak voor 92.3 Now (WXRK). De hitzender zag het marktaandeel voor het eerste in tijden fors stijgen naar 3,3%. Een opmerkelijke omzwaai, nadat eerst ochtenddeejay Nick Cannon vertrok bij het station, gevolgd door programmaleider Dom Theodore en avonddeejay Brandon 'Buster' Satterfield. Now trok 400.000 nieuwe luisteraars in april. [RS/Radio.NL]