Dance Trippin bij UPC van start, NostalgieNet naar basispakket


Er komen op 5 juni wijzigingen in het digitale zenderaanbod bij tv-aanbieder UPC. Het muziekkanaal Dance Trippin gaat UPC als eerste tv-aanbieder doorgeven. NostalgieNet verhuist naar het digitaal basispakket.

Dance Trippin is al enige tijd in Nederland via de satelliet te bekijken. Het muziekkanaal zendt het aanvoersignaal op dit moment nog ongecodeerd via de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost uit. UPC is echter de eerste tv-aanbieder in Nederland dat Dance Trippin aan het eigen zenderaanbod toegevoegd. Sterker nog, UPC is de eerste westerse tv-aanbieder die het muziekkanaal aan haar klanten gaat aanbieden. UPC heeft de komst van Dance Trippin in SD-kwaliteit aan Totaal TV bevestigd, Dance Trippin krijgt bij UPC het voorkeuzekanaal 604 in de zenderlijst.

Van website tot lineair tv-kanaal
Dance Trippin maakt al meer dan tien jaar registraties van danceconcerten. Tot voor kort waren deze alleen via internet te bekijken. Twee jaar geleden maakte Dance Trippin echter de stap naar lineair tv-kanaal. Eerst was de tv-zender ongecodeerd via de Eutelsat 9A satelliet te zien. Vorig jaar maakte Dance Trippin de overstap naar de Astra3-satelliet van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. Op Dance Trippin zijn registraties van dancefeesten en danceconcerten te zien. De beeldkwaliteit van deze registraties laat soms nog te wensen over. Door de doorgifte bij UPC krijgt Dance Trippin volgens eigenaar Tim Metz er in Nederland 600.000 kijkers bij die naar zijn tv-kanaal kunnen kijken. Met deze uitspraak verraadt Metz – mocht de informatie die hij geeft juist zijn – dat 60 procent van de digitale klanten van UPC het aanvullende digitale Royaal-zenderpakket afnemen. Het Amerikaanse moederdrijf Liberty Global geeft zelf deze gespecificeerde abonneecijfers over UPC Nederland niet prijs. Metz krijgt volgens eigen zeggen doorgaans enkele eurocenten per abonnee voor doorgifte van het muziekkanaal.


NostalgieNet, Extreme Sports en Zone Reality
Er wijzigt op 5 juni nog meer in het digitale zenderaanbod bij UPC. Zo verhuist het Nederlandse digitale themakanaal NostalgieNet van het aanvullende Royaal-pakket naar het digitale basispakket Starter. Omgekeerd verhuizen Extreme Sports en Zone Reality van het Starter naar het Royaal-pakket.