5 redenen om naar Hack In The Box te gaan


Met gerichte trainingen en een tweedaagse conferentie keert de Europese verse van Hack In The Box ook in 2012 terug naar Amsterdam. Webwereld blikt alvast vooruit.

De internationale hackerswereld strijkt opnieuw neer in ons land. Het evenement dat voor het eerst in 2003 in Kuala Lumpur werd georganiseerd, gaat komende week zijn derde Nederlandse editie tegemoet.

Opnieuw is dan Amsterdam de standplaats, waarbij dit jaar voor het Okura Hotel als locatie is gekozen. Daar zullen vanaf vandaag de eerste twee dagen gevuld worden met trainingen en volgt er een tweedaagse conferentie inclusief hackingwedstrijd.

Wat valt er dit jaar te verwachten op hackgebied? Webwereld geeft u vijf hoogtepunten.

1. Het iOS Jailbreak 'Dream Team'

Voor het eerst komt het wereldwijd samengestelde Jailbreak 'Dream Team' bijeen. Oftewel: de vier jailbreakers die het na maanden hard werken voor elkaar kregen Apples A5 processor te kraken. De heren zullen in twee verschillende sessies live presenteren hoe men inbreekt in de iPhone 4S en iPad2, via de door hun bedachte jailbraik concepten Corona (A4) en Absynthe (A5) voor iOS 5.0.1.

In het verlengde hiervan ligt ook de presentatie van de beruchte Amerikaanse hacker MuscleNerd van het iPhone Dev Team. Hij geeft een presentatie over de recente wijzigingen die Apple doorvoerde in de iPhone baseband nadat deze meerdere malen was gekraakt.

2. Android binnenstebuiten gekeerd

Onze eigen Nederlandse Ivo Pooters van Fox-IT komt met een analyse over mobiele apparaten die op Android draaien. De digitaal forensisch expert zal onder meer laten zien hoe met een toolkit uitgebreide data op mobiele apparaten kan worden uitgelezen en wat daar vervolgens uit te concluderen valt.

3. Windows Store omzeilen

Een sessie lang schoppen tegen de beveiliging van Window RT, de aankomende Windows 8 variant voor ARM-tablets. Met onder meer een demonstratie hoe alle controles die de Windows Store doet voor potentiele applicaties zijn te omzeilen en hoe in valide applicaties malware te stoppen is.

4. Securitygoeroe Bruce Schneier

Beveiligingsexpert Bruce Schneier vertelt. De man die het gevaar van terroristen al eens vergeleek met dat van huishoudelijke apparaten staat bekend om zijn verfrissende beveiligingsideeën. Bij zijn lezing Trust, Security en Society zal de securitygoeroe dit jaar stilstaan bij het misbruik dat optreedt in ieder systeem dat berust op vertrouwen.

5. Hackersmarathon

In navolging van de succesvolle eerste HackWEEKDAY die in 2011 op Hack In The Box Kuala Lumpur werd georganiseerd, krijgt ook Amsterdam dit jaar een twaalf uur durende 'hackathon'. Tijdens deze competitie strijden dertig voorgeselecteerde hackers, ontwikkelaars en coders om 1337 euro tijdens twee sessies van zes uur met het beste beveiligingsidee te komen rond het thema 'Browsers & Extensions'.

Tot slot is ook Webwerelds Brenno de Winter aanwezig als gastspreker. ICT-journalist De Winter mag de eerste dag van de conferentie afsluiten met een presentatie over de cybersecurity strategie van Nederland (lees: de gebreken daarvan) en de recente reeks aan beveiligingslekken in ons land.