Linux-versie 3.4 is bescheiden stap vooruit

De nieuwe versie van de Linux-kernel is officieel uitgebracht en is vooral grafisch een stap voorwaarts. Ook de trends voor de toekomst zijn bekend gemaakt.

Twee maanden na zijn voorganger komt Linux al met zijn nieuwe versie 3.4 waarin vooral op grafisch gebied vooruitgang is geboekt. De meest in de oog springende ontwikkeling is de ondersteuning in Libdrm, Mesa 3D en de X server drivers waarop deze gebaseerd zijn.

Volgens beveiligingswebsite The H zijn deze features met name interessant voor beheerders van datecentra en voor eindgebruikers op desktop PC's of laptops. Overigens is er ook weer voortgeborduurd op het gebied van het experimentele bestandsysteem Btrfs, dat nog altijd ontwikkeld wordt voor complexe serveropstellingen.

Trends voor de toekomst
Zo zijn vanaf heden grotere metablocks mogelijk dan 4KB, werkt de metadata aanzienlijk beter en is er een betere fout- en herstelbehandeling. Naast deze op zich standaard uitgevoerde bugfixes komt Linux-schepper Linus Torvalds in zijn blogpost nog met een overzicht van alle aanpassingen. The H onthult ook direct de trends voor de nabije toekomst, waarin de ontwikkelaars zich gaan richten op MD code en Firewire