Uitvinder afstandsbediening overleden

Uitvinder Eugene Polley van de afstandsbediening is op 96-jarige leeftijd overleden in Chicago. Dit deelde zijn vorige werkgever Zenith Electronica woensdag mee. De afstandsbediening werd een onmisbaar object in huis.

De eerste afstandsbediending was de Flash-Matic uit 1955 en dit apparaat, dat in de verste verte niet leek op de tegenwoordige afstandsbedeiningen werd aanvankelijk beschouwd als luxeartikel. Via een lichtstraal naar de lichtgevoelige cellen in de hoeken van het televisiescherm, werden beeld en geluid geactiveerd en kon voor het eerst gezapt worden. Tegenwoordig werken afstandsbedieningen met infrarood signalen.


Afstandsbedieningchaos thuis
Pas in 1997 werden Polley en mede-uitvinder Robert Adler voor hun pionierswerk in televisieland onderscheiden met een Emmy Award. Een huishouden kan tegenwoordig niet meer zonder de afstandsbediening of zoals de veelgebruikte term is remote control. In 2008 bleek uit een onderzoek dat afstandsbedieningen een enorme chaos veroorzaken die in mening huishouden wel eens problemen geeft. Met een toenemend aantal apparaten liggen er vaak steeds meer van die dingen en ook technisch wil het wel eens misgaan doordat bepaalde apparaatcodes overeenkomen. Diverse merken, Logitech voorop, bieden een oplossing met programmeerbare alles-in-een-afstandsbedieningen.