Stichting Brein heeft aangifte gedaan tegen een man die e-books en een televisieserie op The Pirate Bay heeft gezet. De piratenbestrijder was al langer van plan uploaders strafrechtelijk te vervolgen.

Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland zou snelkoppelingen naar 4900 Nederlandstalige e-books en tien seizoenen van een televisieserie op The Pirate Bay hebben gezet . Stichting Brein heeft deze uploader opgespoord en vervolgens aangifte gedaan tegen de vermeende internetpiraat.

Zes maanden cel
De politie heeft op verzoek van Brein een onderzoek ingesteld en een bekentenis verkregen van de man die de spullen online heeft gezet. Hem hangt nu mogelijk een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een boete van 19.500 euro boven het hoofd.

Mocht het OM besluiten de man niet te vervolgen, dan is hij nog niet van het probleem af. Stichting Brein wil namelijk in dat geval de uploader alsnog civielrechtelijk vervolgen. "We gebruiken een mozaļek aan maatregelen om internetpiraterij te bestrijden en aangifte is een zo'n methode", laat Brein-directeur Tim Kuik Webwereld weten.

Grote uploaders vervolgd
"We vervolgen iemand strafrechtelijk als we de inbreuk ernstig genoeg vinden om dat te doen", zegt Kuik. Hij kan geen ondergrens aangeven en vindt dat het uploaden van boeken en films sowieso niet de bedoeling is. "Maar in het geval van vervolging kijken we naar grote uploaders."

Het downloaden van muziek, films of e-books is in Nederland niet verboden. Het uploaden van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal daarentegen wel. Brein kondigde al eerder aan indien een downloadverbod uitblijft, individuele uploaders aan te zullen pakken