Facebook komt volgend jaar met een eigen smartphone volgens bronnen tegenover The New York.

De bronnen van The New York Times zouden bestaan uit werknemers en verschillende ingenieurs die voor de ontwikkeling van de telefoon worden aangenomen. Uiteraard deden ze de uitspraken anoniem uit vrees voor het verlies van hun baan.


Ex-werknemers Apple werken aan Facebook smartphone

Onder de technici zouden ook zes ex-werknemers van Apple zitten die zowel op software als hardware van de iPhone werkten. Eén van de ex-Apple medewerkers werkte aan de iPad. Facebook zou al twee keer eerder getracht hebben met een smartphone te komen. De eerste poging was nog te vroeg en risicovol voor Facebook maar bij de tweede poging zou het een samenwerkingsverband zijn aangegaan met HTC en werken een een smartphone met de codenaam ‘Buffy’. Die telefoon zou nog niet van de baan zijn maar Facebook heeft het smartphone team dus uitgebreid en kijkt ook naar nieuwe smartphone-projecten. Mogelijk zou de smartphone erg goedkoop in de markt worden gezet en zou het via advertentie-inkomsten en apps rendabel moeten worden.

Mobiele markt essentieel voor toekomst Facebook

Mark Zuckerberg zou vrezen dat Facebook straks alleen nog als app bestaat op andere mobiele platformen, waaronder natuurlijk Android van Google. Google heeft onlangs Motorola overgenomen en produceert zijn eigen smartphones en in juli zou een Google tablet uit moeten komen. Voor Zuckerberg is het belangrijk om ook goed vertegenwoordigd te zijn in de mobiele markt aangezien steeds meer gebruikers Facebook via hun mobieltje bezoeken.

Dus wil je verdienen aan advertentie-inkomsten dan moet je zorgen dat je een goede greep hebt op de smartphone-markt. De mobiele markt is wat advertenties betreft lastiger en daardoor moest Facebook onlangs de winstverwachting naar beneden bijstellen. Het zou die informatie te lang achter hebben gehouden waardoor onlangs is opgeroepen tot een class action rechtszaak tegen Facebook.


Facebook smartphone moet slagen waar anderen faalden

De mobiele markt is hard. Velen hebben al gefaald zoals Dell, HP en ook Sony heeft het moeilijk. Hugo Fiennes van Electric Imp werkte ooit ook voor Apple en geeft aan dat de kleinste verandering aan een smartphone grote invloed kan hebben op hoe de antenne’s werken (antenna-gate). De hardware-manager: “Going into the Phone business is incredibly complex.”

Wat software betreft heeft Facebook natuurlijk al een goed platform met o.a. Instagram, messaging, agendafuncties en app-store. Google nam Motorola over en wellicht dat Facebook met hun 16 miljard dollar van de beursgang dat kan doen met RIM dat een geschatte waarde heeft van 6 miljard. Facebook hoeft binnenkort dan in ieder geval al 2000 minder man over te nemen.

[Via: The New York Times]