De NOS heeft een nieuw decor en vormgeving van haar belangrijkste programma NOS Journaal in gebruik genomen. Dat wil echter nog niet zeggen dat men op korte termijn in HD gaat uitzenden.

Voor het uitzenden van het NOS Journaal in native HD-kwaliteit is veel meer nodig als een nieuw decor en vormgeving. En daar ligt nu net het grote knelpunt voor het uitzenden van het NOS Journaal in HD-kwaliteit. Het nu in gebruik genomen nieuwe decor en de vormgeving zijn wel toekomstgericht gemaakt, dus geschikt voor HD-uitzendingen.
Knelpunt HD achter de schermen
De NOS kan het Journaal nog niet in HD uitzenden omdat achter de schermen er nog vernieuwingen moeten worden doorgevoerd. Daarbij kiest de NOS voor een natuurlijke weg van vervanging van apparatuur. Dat wil zeggen dat men pas nieuwe apparatuur die HD-geschikt is koopt als de nu operationele apparatuur is afgeschreven en aan vervanging toe is. Dit wordt aan Totaal TV bevestigt door NOS-woordvoerster Sanne van den Aakster: "De nieuwe vormgeving is geschikt voor uitzending in HD maar voordat de NOS over kan gaan tot uitzenden in HD moet de montageomgeving worden gedigitaliseerd, en materiaal als camera’s en regie-apparatuur worden vervangen. Dit kan pas als de huidige materialen en apparatuur is afgeschreven.”

Journaal nog minimaal 2 jaar in SD
Door natuurlijke vervanging van apparatuur blijft het NOS Journaal in ieder geval de komende twee jaar nog in opgewaardeerde SD-kwaliteit – door sommigen ook wel SD+ genoemd – op de Nederlandse publieke HD-kanalen te zien. "Naar verwachting worden de NOS Journaals medio 2014 in HD uitgezonden”, aldus Van den Aakster. Dat is overigens een half jaar later dan dat de NOS twee jaar geleden aan Totaal TV liet weten. Toen ging de publieke omroep er nog vanuit dat voor het einde van 2013 het NOS Journaal in native HD-kwaliteit via de publieke HD-kanalen te zien zou zijn.