De Franse rechtbank vindt dat Google de inhoud van YouTube niet hoeft te filteren op auteursrechtelijk materiaal. De videodienst ligt in meerdere landen onder vuur om copyrightschending.

De Franse commerciŽle tv-zender TF1 strijdt tegen Google om auteursrechtelijk materiaal te beschermen. Het station wil een schadevergoeding van 141 miljoen euro van Google, omdat beeldmateriaal van de zender op YouTube verschijnt.
Gebruikers verantwoordelijk

Maar de rechter heeft nu geoordeeld dat Google niet aansprakelijk is, maar dat de gebruikers verantwoordelijk zijn voor de filmpjes. In de uitspraak benadrukte de rechtbank dat Google niet verplicht is om op geŁploade filmpjes te letten.

"De website hoeft niet vooraf zijn inhoud te controleren, zolang gebruikers op de hoogte gesteld worden dat het plaatsen van televisieprogramma's, muziekvideo's, concerten of advertenties zonder toestemming vooraf van de eigenaar niet is toegestaan", aldus de Franse rechter.
Duitse filters

YouTube ligt in meer landen onder vuur. De Duitse rechtbank besloot vorige maand dat Google filters moet plaatsen om te voorkomen dat gebruikers filmpjes uploaden waar copyright op rust. Ook in ItaliŽ en de VS lopen rechtszaken tegen de videodienst.

Een gerechtshof in de VS besloot in 2010 dat YouTube niet onder de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act viel en daarmee veilig was voor copyrightzaken. Mediabedrijf Viacom ging in hoger beroep tegen deze uitspraak en vorige maand draaide een hogere rechtbank die beslissing terug. De zaak tegen YouTube sleept daarmee voort.
Hoger beroep

TF1 kan vooralsnog fluiten naar de geŽiste 141miljoen en moet de proceskosten van 80.000 euro betalen. Omdat de uitspraak afkomstig is van een civiele rechtbank, kan het bedrijf in hoger beroep gaan. Het station bestudeert nu de uitspraak om te bepalen of de zender daadwerkelijk in hoger beroep gaat.