De registratie voor nieuwe topleveldomeinen (tld's) is, na vertraging, eindelijk gesloten. Nu volgt een bizarre digitale boogschietwedstrijd, om te bepalen welke aanvraag ICANN eerst beoordeelt.

Er zijn in totaal ruim 1900 aanvragen gedaan voor nieuwe topleveldomeinen bij internetbeheerder ICANN. Dat meldt de organisatie na sluiting van de registratieprocedure. Een dag voor sluiting bleken dat er ruim 500 aanvragen nog incompleet waren: of de betaling was nog niet gedaan of de documentatie klopte niet. Het is niet bekend hoeveel van deze aanvragen uiteindelijk zijn afgevallen.
Stortvloed aan nieuwe tld's

Momenteel zijn er in totaal rond de 20 generieke topleveldomeinen op het internet en zo'n 250 landspecifieke tld's. Daar komt dus de komende tijd een sloot aan nieuwe domeinextensies bij.

Maar zover is het nog lang niet. Eerst zal ICANN op 13 juni alle aanvragen voor tld's openbaar maken. Vervolgens organiseert ICANN een eigenaardige 'digitale boogschietwedstrijd' om te bepalen wiens aanvraag eerst wordt behandeld. Want ICANN kan slechts 500 aanvragen tegelijk behandelen, en dat proces kan van 'enkele maanden tot een jaar' duren.

ICANN boogschieten

Voor de boogschietwedstrijd: kies de doeltijd

Het is dus zaak als registrant om bij de eerste batch te zitten. Om dit vast te stellen is niet gekozen voor een loterij, maar voor een wedstrijd. Elke registrant kiest op de site van ICANN zelf een datum en tijdstip om de digitale pijl af te schieten. Vervolgens is het de kunst om precies op dat moment op de 'schiet!' knop te drukken. De 500 kandidaten die het dichtst op hun doeltijd zitten, komen in de eerste behandelbatch van ICANN.

ICANN boogschieten2

Na het boogschieten: hoe dicht bij de bull's eye?

Mochten er verschillende registraties zijn voor hetzelfde tld, dan zal ICANN die samen in de eerste batch behandelen, meldt de organisatie.
Boogschieten uitbesteden

Ten minste twee bedrijven bieden hun diensten aan als professionele digitale boogschieter. Voor 25.000 dollar kan de registrant de hele wedstrijd uitbesteden bij bijvoorbeeld Pool.com. Hier kan iedereen ook zelf oefenen in handmatig digitaal boogschieten.
Landrush leidt tot DDoS

Naast een digitale boogschietwedstrijd of een loterij kennen veel domeinregistraties een zogenaamde landrush-periode: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Maar dit kan leiden tot overbelasting van systemen, zoals gebeurde bij de landrush van numerieke .nl-domeinen bij SIDN in 2008. Dat liep uit op een fiasco, omdat twee slimme deelnemers met honderden mailservers de SIDN DDoS'ten. SIDN confisqueerde bijna 4000 domeinen van de boosdoeners en verlootte die later onder de kandidaten.